1 Mai, ziua muncii. Semnificația si tradițiile legate de această zi

Ziua de 1 Mai a devenit, în majoritatea țărilor lumii, Ziua Muncii, iar în perioadele normale oamenii au liber în această zi. Pandemia de coronavirus ne va aduce un 1 Mai diferit, iar dacă în alți ani încingeam grătarele, acum 1 Mai va fi sărbătorit la izolare.

Simbolistica zilei de 1 Mai

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

1 Mai, în țările comuniste

În țările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoțită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să ducă tradiția unei mișcării muncitorești internaționale, apărută sub egida celei de-a doua Internaționale.

In Romania ziua de 1 mai se serbeaza de obicei la pădure sau la iarba verde, unde oamenii incing gratare si saluta prin distractie aceasta zi.

Numită si Ziua Pelinului sau Ziua Beţivilor, ZIUA MUNCII semnifică, în tradiţia populară, începutul verii. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul creştin.

Obiceiuri de 1 MAI, Ziua Armidenilor

De 1 MAI, Ziua Pelinului, oamenii obişnuiesc să se rostogolească prin iarbă, să se spele pe maini si pe fata cu roua, dar şi să poarte pelinul la palarie, in san, in buzunare, „ca sa fii ferit de rele si sa ai noroc tot anul”. De 1 MAI, Ziua Beţivului, se bea vin pelin rosu „ca sa fii sanatos, puternic si rumen in obraji”.

Sursa: Wikipedia.com, Realitatea.net.