19 februarie, ziua marelui Constantin Brâncuşi- sculptorul sufletului românesc

Ziua de 19 februarie a fost declarată  “Ziua Brâncuşi” si potrivit unui act normativ emis anul trecut, ziua de 19 februarie este considerată, în mod oficial, sărbătoare națională.

19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobița, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi.

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără “Coloana fără sfârşit”, “Poarta Sărutului”, “Masa tăcerii” şi “Domnişoara Pogány”.

Vă prezentăm unele dintre cele mai tari citate din marele sculptor Constantin Brâncuși:

Când nu mai eşti copil, ai murit de mult.

Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire.

În timpul copilăriei – am dormit în pat. În timpul adolescenţei – am aşteptat la uşă. În timpul maturităţii – am zburat înspre ceruri…

Noi nu înţelegem, nu vedem – viaţa reală, decât prin răsfrângerile, prin strălucirile ei!

Nu mai sunt demult al acestei lumi; sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup – mă aflu printre lucrurile esenţiale.

O pasăre a intrat, odată, prin fereastra Atelierului meu. Şi încerca să iasă bătând în geam şi nu găsea ieşirea – căci se lovea mereu de sticlă. S-a aşezat apoi să se odihnească. Şi a încercat din nou şi a ieşit. Sculptura este la fel: dacă găseşti acel geam (acea ieşire), te ridici înspre cer, intri în împărăţia cerurilor…

Eu nu am căutat, în toată viaţa mea, decât esenţa zborului! Zborul – ce fericire!

Plăcerea cu care lucrează artistul este însăşi inima artei sale.

În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie – nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie, pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei noastre copilării în viaţă.

Trupul omenesc este frumos numai în măsura în care oglindeşte sufletul.

Când nu mai suntem copii, suntem deja morţi.