24 iunie – Sânzienele si naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este celebrată de creștinii ortodocși în data de 24 iunie. În popor, această sărbătoare poartă numele de Drăgaica sau Sânziene.

Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată, cel mai probabil, de la Sancta Diana, zeița silvestră. Sânzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) și divinități antropomorfe.

În credința populară, Sanzienele erau considerate a fi Copii din Grupul niște femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Conform tradiției, Sanzienele sunt niște ființe magice care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Ele cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sanzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu “lanțul Sânzienelor”, pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac. De aceeea, pentru a nu fi loviți de blesteme, oamenii au creat adevărate ritualuri. De asemenea, în ajunul sau în ziua de Sânziene se întâlneau practici și obiceiuri de divinație, de aflare a ursitei și a norocului în gospodărie.

24 iunie – naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

În general, Biserica Ortodoxă serbează ziua morții sfinților, însă excepție de la această regulă fac Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul.

În această zi, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie, după care se retrag la casele lor și se odihnesc. În unele zone există obiceiul că ele să meargă la câmp să culeagă flori și plante tămăduitoare. Se spune că în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul acestea au o putere mai mare că niciodată și pot vindecă chiar și boli grave.

În popor această zi este dedicată dragostei. Fețele se îmbrăca în alb, se organizează în grupuri și merg să danseze pe la porțile oamenilor pentru că aceștia să fie feriți de rele. Tot astăzi femeile nemăritate își pot afla sortitul, dacă pun sub pernă un buchețel de sânziene. Se spune că ele îi vor visa pe timpul nopții pe cei cu care se vor căsători.

Astăzi nu ai voie să muncești nici la câmp, nici în gospodărie. Femeile nu au voie să spele rufe, să gătească sau să toarcă.

În calendarul ortodox din iunie 2019, mai exact pe 24 iunie, în preajma solstițiului de vară, se serbeaza Drăgaica su Sânzienele, o sărbătoare populară care coincide cu Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul. Încă din 2013, în ziua de Sânziene sau de Drăgaică a fost instituită și Ziua Universală a Iei românești.