26 octombrie, Sfântul Dumitru.Traditii si obiceiuri ale acestei importante sărbători creștine

Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului și a fost botezat în taină. El a învățat tainele sfintei credințe și despre Dumnezeu într-o cameră secretă a palatului părinților lui, el devenind tot mai înțelept cu trecerea anilor .

De sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir sunt multe tradiții frumoase în diferite regiuni ale ţării , în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pierderi.

În regiunea Olteniei, oamenii cred că dacă sunt respectate toate tradiţiile acestei sărbători vor fi protejați de pericole și necazuri. De Sfântul Dumitru se taie și coamă cailor tineri însă este interzisă folosirea piaptanului , în caz contrar acest lucru atrăgând necazuri şi primejdii.

Conform tradiției populare, de Sfântul Dumitru trebuie plătite toate datoriile, chirii, împrumuturi, care au fost făcute cu şase luni în urmă.

Cea mai spectaculoasă tradiție este organizarea la țară, în ajunul sărbătorii, a focului Focul lui Sâmedru, care este considerat patronul păstorilor, anunță https://www.realitatea.net . Oamenii fac focuri în curţi sau pe dealuri, care au rolul de a alunga fiarele, având şi puteri roditoare.

Conform tradiției, copiii sar peste foc pentru a fi sănătoşi tot anul iar tinerii pentru a se căsători și a fi feriți de necazuri. Femeile mai în vârstă împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate celor care sar peste foc, conform calendarulortodox.ro.

În această zi se pomenesc şi morţii şi se oferă de pomană colivă de Sâmedru dar şi colaci în formă de cruce. Sanmedru era considerat ocrotitorul păstorilor care păstrează o serie de obiceiuri în ajunul Sfântului Dumitru. Oierii pun un cojoc pe iarbă, pentru a vedea ce fel de iarnă va veni.

Mersul oilor în dimineața de Sfântul Dumitru arată de asemenea cum va fi vremea în iarna care va urmă. Astfel, dacă prima oaie care se va trezi va fi una albă și va merge spre sud, înseamnă că iarnă va fi grea, iar dacă se va trezi una neagră şi va merge pe nord, iarnă va fi blanda.

 

Loading...