29 august, sarbatoarea Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul. Tradiţii şi obiceiuri pe care trebuie să le respectăm

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 29 august.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Inaintemergatorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebrarii zilei sale de naștere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Urându-l până în măduva oaselor, această îi cere fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan că răsplată.

Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, decide ca doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul sau a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.
Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul.

Tradiții și obiceiuri

În această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat că să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”.

Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul. Sarbatoare 29 august 2018. Acest post era unul de două săptămâni, care totuși nu este consemnat în calendarul creștin. Postul avea rolul de a îi curați pe toți cei care au săvârșit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Sursa: calendarulortodox.ro