3 lucruri importante despre vaccinul anti-Covid cu care vor fi vaccinati românii

Medicul Valeriu Gheorghita, a facut cateva precizari importante despre vaccinul anti-covid.

Acesta a vorbit despre durata imunizării, valabilitatea serului, efecte, beneficii, monitorizarea celor vaccinaţi dar si despre alte aspecte legate de vaccinul de pe Pfizer.

Care este durata imunizarii celor vaccinati impotriva Covid-19?

Medicul a precizat ca in momentul de fata nu exista suficiente date legate de durata de imunizare impotriva Covid-19 dupa vaccinare dar ca aceasta merioada ar fi mai mare decat raspunsul imun dupa boala naturala.

Cei vaccinati nu vor capata imunitate imediat dupa administrarea vaccinului ci va fi nevoie de o anumita perioada in care corpul sa isi formeze anticorpi.

Este nevoie, de asemenea, de o a doua vaccinare care sa se faca la aproximativ 21 de zile dupa prima.

“Din studiile efectuate răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obţin la circa 7 zile după administrarea celei de-a doua doze”, a precizat Gheorghita.

Cat de sigur este vaccinul anti Covid?

“În momentul de faţă datele de siguranţă sunt foarte bune, deja în Anglia am ajuns la aproape un milion de persoane vaccinate fără să se înregistreze reacţii adverse majore, deci se confirmă, dacă vreţi, profilul de siguranţă aşa cum el a reieşit din studiile clinice, iar în ceea ce priveşte strategia de vaccinare în funcţie de durata răspunsului imun lucrurile sunt dinamică şi vor fi adaptate în funcţie de evoluţia datelor medicale”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a mai precizat ca, acolo unde exista, reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară, medie.

Vaccinarea impotriva Covid-19 nu este obligatorie.

Aceasta este voluntara si gratuita. Este de asemenea prioritizata. Vor fi vaccinate mai intai anumite categorii de persoane. Medicii sunt primii care vor fi vaccinati in Romania.