4 metode dovedite stiintific pentru sănătatea creierului nostru

Lapsus, chei pierdute, umbrela uitata in metrou: nu e o tragedie, nici un semn de senilitate. Insa incidente minore ca acestea ne pot face ziua extrem de neplacuta, si pe masura ce imbatranim, ele sunt tot mai dese.

Studiile arata deasemenea, ca un creier “lenes” are sanse mai mari sa sufere la batranete de boli precum Alzheimer sau dementa. Boala “batranetii” duce la deteriorarea capacitatii creierului de a stoca noi informatii, de a le accesa pe cele vechi si de a organiza activitati ale corpului, arata LiveScience.com

Exista insa 4 exercitii simple, care daca sunt efectuate in fiecare zi, pot sa tina creierul “in priza” si sa-l ajute in lupta impotriva bolilor batranetii.

Provoaca-ti creierul sa gandeasca! Ghicitorile, intergamele, anagramele, si puzzle-urile nu sunt doar jucarii ale copiilor: ele iti mentin creierul activ, acesta fiind astfel mai rezistent la boli degenerative. Asa ca, sterge cubul Rubik de praf si incearca din nou!

Exerseaza-ti memoria! Memorarea si rememorarea tin de controlul mintii, si daca nu este exersat acesta se pierde in timp. Memoreaza numerele de telefon ale familiei si a prietenilor, datele lor de nastere si incearca sa retii cat mai multe asezari geografice.

Dormi bine! Somnul ofera creierului ocazia sa revada amintirile acumulate in timpul zilei si sa le consolideze pe termen lung. Orice noapte pierduta inseamna si cateva amintiri pierdute, iar un pui de somn de 90 de minute dupa-amiaza este extrem de sanatos.

Fa sport! Exercitiile fixice regulate ajuta memoria si gandirea coerenta. Ele declanseaza factorii de crestere in creier, prin stresul la care este supus organismul, intarind astfel neuronii. Jumatate de ora de exercitii in fiecare zi este suficient pentru a-ti intari memoria.

Chiar daca nu se cunoaste inca mecanismul de declansare al bolii Azheimer, putem, inainte de batranete, sa mentinem creierul sanatos.