4 obiceiuri toxice care ne pot controla viața și ne pot menține nefericiți

„Mai întâi ne facem obiceiurile, apoi obiceiurile ne fac.” ~ Charles C. Noble

Până nu demult, credeam cu tărie că un set clasic de obiceiuri toxice consta în mușcătura unghiilor, fumatul țigărilor și abuzul de alcool și droguri. Am uitat complet că există unele modele de comportament care pot afecta la fel de rău energia noastră vitală și creativă, pretinzând controlul asupra vieții noastre și reținându-ne. Ignoranța este fericirea, a spus cineva odată.

1. O sete de aprobare.
Mi-am petrecut o mare parte a vieții făcând lucruri în speranța de a obține aprobarea altora. Am făcut lucruri pe care nu voiam să le fac și nu lucruri de care mă simțeam pasionat.  Când facem un obicei în căutarea aprobării, pierdem legătura cu cine suntem și cu ceea ce vrem cu adevărat, ceea ce înseamnă că nu vom putea niciodată să ne aprobăm cu adevărat.

2. Stai. Aștepta. Speranţă.
Există o diferență uriașă între a amâna și a aștepta cu atenție să se întâmple ceva bun. Când lucrezi către un scop și ai răbdare să-l vezi, aștepți cu atenție roadele muncii tale pentru a te apropia de obiectivul tău. Și sigur nu este nimic conștient de a amâna fără scop și de a nu face nimic productiv. În sfârșit am înțeles că așteptarea și speranța să se întâmple ceva bun în viața mea nu mi-ar aduce niciodată satisfacție. Observați că cuvântul „satisfacție” se încheie cu „acțiune”. Acțiunea este acea formulă care ne aduce fericirea, deoarece trebuie să acționăm pentru a vedea rezultatele.

3. Modul super competitiv-comparativ.
La urma urmei, nu este vorba despre a fi mai bun decât toată lumea din această lume (aceasta este o mulțime de concurență); este vorba de a fi mai buni decât noi în comparație cu cine am fost înainte și de a reflecta la progresul nostru din acel moment.

4. Bazându-se prea mult pe alte persoane.
De aproape, par atât de formidabile și de nerezolvat, dar acest lucru este adevărat numai dacă refuzăm să încercăm. Și oricât de multe provocări le-am transmite altcuiva, viața va avea întotdeauna mai multe rezerve. La urma urmei, primim o lecție care se repetă până când o învățăm. Iar cel mai rapid mod de a-l învăța este să-l abordezi direct. Apoi, și numai atunci suntem gata să mergem mai departe.