4 octombrie, Ziua internațională a animalelor

Toate animăluțele, fie ele sălbatice sau domestice, mamifere, păsări, reptile sau pești sunt sărbătorite în fiecare an, pe data de 4 Octombrie. Această aniversare, importantă pentru necuvântătoarele din toată lumea, a fost inițiată în cadrul convenției ecologiștilor din Florența, în anul 1931. Evenimentul a adus în atenția lumii întregi creșterea alarmantă a numărului de specii de animale pe cale de dispariție.

Alegerea zilei de 4 octombrie pentru a celebra Ziua Mondiala a Animalelor, nu a fost făcută la întâmplare. Ea se află în strânsă legătură cu patronul spiritual și protectorul animalelor, Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226). Canonizarea acestuia a avut loc pe 4 Octombrie 1228.

Prin sărbătorirea acestei zile dedicate tuturor animalelor, se dorește atât comemorarea dragostei, a respectului și a responsabilității față de animale, cât și aducerea în atenția oamenilor a importanței animalelor în lume. Prin conștientizarea globală a acestor lucruri se pot îmbunătăți standardele de trai ale acestora dar și ale oamenilor. Există o legătură foarte strânsă între bunăstarea oamenilor, a animalelor și a mediului în care trăim cu toții.

An de an, evenimentele care se organizează cu ocazia acestei zile aduc în prim-plan drepturile animalelor.

Da, și animalele au drepturi!

Toți ar trebui să ținem cont, să fim atenți și să conștientizăm felul în care acțiunile noastre pot influența negativ viața animalelor și, implicit, viața pe planetă.

Concluzie: Misiunea Zilei Mondiale a Animalelor este de a crește standardul de viață al animalelor, cu scopul de a crește standardele de viață pe tot globul. Ziua Mondiala a Animalelor unește și mobilizează forța globală, pentru a face din lume un loc mai bun pentru toate animalele. Este sărbătorită în diferite moduri în fiecare țară, indiferent de naționalitate, religie, credință sau ideologie politică. Prin creșterea gradului de conștientizare și educație putem crea o lume în care animalele sunt întotdeauna recunoscute ca ființe simțitoare și în care se acordă atenție bunăstării lor.