5 plante care pot ajuta la reducerea stresului și calmarea simțurilor

Suntem oameni ocupați, cu vieți aglomerate, iar programele, termenele și presiunile constante din viața de zi cu zi ne pot crește nivelul de stres exponențial.

Dacă suntem sinceri, adevărul este că nu există mult timp liber în viața noastră de zi cu zi, așa că a merge la spa sau a lua o vacanță pentru ameliorarea stresului nu este chiar o opțiune. Din fericire, există câteva lucruri pe care le putem face acasă pentru a reduce nivelul de stres și pentru a oferi mai multă atmosferă „relaxată” pentru bunăstarea noastră.

MENTA
Menta este un excelent stimulent al dispoziției și calmant al stresului. Mirosul de mentă poate avea multe efecte pozitive asupra corpului și minții. Un studiu privind efectele mentei asupra șoferilor, efectuat de Universitatea Iezuiților din Wheeling, a arătat rezultate remarcabile care includ scăderea anxietății și oboselii în timp ce conducea. Menta poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea vieții pentru mulți oameni, deși îmbunătățește performanța mentală și atletică, funcționarea cognitivă, procesele digestive și toleranța la durere, potrivit lui Bryan Raudenbush, Wheeling Jesuit University.

MUŞEŢEL
În timp ce majoritatea dintre noi am aflat (sau cel puțin am auzit de) cum ceaiul de mușețel poate calma nervii și pregăti mintea și corpul pentru somn, există de fapt multe utilizări pentru această plantă medicinală tradițională. Conform unui studiu masiv asupra efectelor mușețelului, există mai multe motive pentru care ar trebui să avem toți această plantă în casa sau grădina noastră. „Mușețelul a fost folosit ca medicament pe bază de plante din cele mai vechi timpuri, este încă popular astăzi și probabil va continua să fie utilizat în viitor, deoarece conține diverse fitochimice bioactive care ar putea oferi efecte terapeutice. Mușețelul poate ajuta la îmbunătățirea afecțiunilor cardiovasculare, poate stimula sistemul imunitar și poate oferi o anumită protecție împotriva altor afecțiuni. ”

LAVANDA
Culorile albastru și violet ale mugurilor florali de pe planta de lavandă sunt la fel de liniștitoare ca mirosul lor bogat. Există numeroase cazuri în care parfumul de lavandă a îmbunătățit claritatea mentală a cuiva sau a redus semnificativ anxietatea. S-a dovedit că mirosul acestei plante frumoase sau a uleiurilor din aceasta poate reduce anxietatea și stresul, deci de ce să nu încercăm?

IASOMIE
Grădina bunicii mele era plină de iasomie și era locul cel mai senin din lume pentru mine când eram mare. Acum știu de ce. Uleiul de iasomie este adesea promovat ca un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie, oboseală, crampe menstruale și simptome ale menopauzei. Se spune că inhalarea moleculelor de ulei de iasomie transmite mesaje către o regiune a creierului implicată în controlul emoțiilor.

ALOE VERA
Această plantă are mult mai mult decât un simplu remediu pentru arsuri solare. Pe lângă faptul că are proprietăți antioxidante și antimicrobiene, aloe vera s-a dovedit a fi o plantă semnificativă din punct de vedere medical în anumite studii. Un studiu publicat în Nutritional Neuroscience a constatat că Aloe vera a redus depresia și a îmbunătățit memoria la șoareci. După efectuarea experimentelor pe șoareci de laborator, au concluzionat: „Aloe vera îmbunătățește învățarea și memoria și, de asemenea, ameliorează depresia la șoareci”. Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă și oamenii ar putea primi aceleași beneficii.