5 sfaturi de îmbunătățire a memoriei și capacității intelectuale

Un creier sănătos este foarte important pentru o viață de calitate. Însă de multe ori ne concentrăm asupra îngrijirii ficatului, a stomacului, a plămânilor sau a altor organe din corp și neglijăm creierul.

1. Adoptă o alimentație echilibrată pentru a avea un creier sănătos

Dacă ai o alimentație bogată în făină rafinată, ingredient predominat în paste sau pâine, vei avea o stare de somnolență mai accentuată. Aceste alimente stimulează producția de hormoni ai somnului. Prin urmare, trebuie să reduci consumul de alimente bogate în făină. În schimb, este recomandat să mărești aportul de proteine, fructe și legume.

2. Fă exerciții fizice în fiecare zi

Exercițiile fizice reduc riscul de a suferi de afecțiuni neurodegenerative. În plus, mișcarea ajută la încetinirea evoluției bolilor deja instalate, cum ar fi Alzheimer. Pentru a avea un creier sănătos, trebuie să faci exerciții fizice în fiecare zi. Poți opta, de pildă, pentru o plimbare de 30 de minute, căreia să îi mărești treptat durata.

3. Spune adio viciilor
Renunță la vicii pentru a avea un creier sănătos. Viciile de acest fel afectează în mod negativ capacitatea de concentrare, atenția, memoria și abilitatea de a-ți duce la bun sfârșit planurile.

4. Antrenează-ți mintea. S-a dovedit că persoanele cu un nivel scăzut de educație sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor neurologice, cum ar fi Alzheimer. Riscul este redus la jumătate în cazul indivizilor care își antrenează creierul.

Exersarea minții este la fel de importantă ca alimentația și sportul. Prin urmare, te invităm să te pierzi în aventurile unei cărți interesante și să încerci diverse activități benefice creierului:

5. Fă o pauză de la viața cotidiană agitată și ocupată

Relaxarea este importantă pentru un creier sănătos. Ia-ți o zi, un weekend sau câteva săptămâni libere pentru a merge într-un loc în care te poți deconecta.
Renunță pentru o perioadă la rețelele de socializare.

6. Respectă un program de somn

Somnul este o necesitate pentru corp și minte. Când dormi, creierul efectuează o serie de „reparații” și procese care te mențin sănătos, atât la nivel fizic, cât și psihic.