6 beneficii ale propolisului

Ce este propolisul?

Albinele produc propolis adunand rasina de la pini si alte conifere. Apoi amesteca rasina cu fulgi de ceara si polen si o duc in stup.

Dar propolisul nu este bun numai pentru albine. Mii de ani s-a folosit in medicina traditionala pentru a trata abcese, a vindeca rani si a combate infectii.

1. Actiune anti-microbiana

Propolisul are o gama larga de proprietati antibacteriene. Are si actiune antifungica si antivirala. Intr-un studiu pe animale, propolisul aplicat pe rani a marit rata de vindecare la sobolanii cu diabet.

2. Vindeca arsurile

Un studiu din 2002 din ”Revista de Medicina Alternativa si Complementara” arata ca propolisul poate vindeca arsurile minore. Cercetatorii au comparat o crema de piele cu propolis si sulfadiazina de argint, un medicament folosit in tratarea arsurilor. Rezultatele au aratat ca propolisul este la fel de eficient in tratarea unor arsuri de gradul doi.

3. Previne cariile dentare

Doctorii greci si romani foloseau propolisul ca dezinfectant pentru gura. Studiile moderne arata ca poate fi eficient in tratarea periodontitei si a gingivitei.

Multe studii au descoperit si ca extractele din propolis impiedica formarea de placa bacteriana si reduc cariile dentare.

4. Elimina parazitii

Teste preliminarii arata ca propolisul poate elimina parazitii. Intr-un studiu, oamenii care au luat propolis au manifestat o rata de succes intre 52 si 60% in eliminarea giardiazei parazitice.

Propolisul se poate gasi si in diverse combinatii folosite pentru raceli si gripe, rani, acnee, dureri cauzate de raceala, herpes genital si dermatita. Acesta este frecvent folosit si sub forma de crema, alifie, lotiune, pasta de dinti si apa de gura.

Propolisul care poate fi utilizat pe cale orala este disponibil sub forma de paste, dropsuri, extracte lichide, tablete si capsule.