6 motive pentru care trebuie să încetezi să le faci altora pe plac și să ai mai multă grijă de tine

Când îți ignori nevoile și încerci să îi faci pe toți cei din jur fericiți, în loc să te simți fericit, împlinit și recunoscător, vei începe să te simți lipsit de viață, gol și amorțit. Încercarea de a mulțumi altor persoane poate fi cu adevărat stresantă, copleșitoare și epuizantă.

Dacă sunteți excesiv de amabil, plin de compasiune și grijuliu, nivelul dvs. de energie va scădea și veți avea nevoie de mai mult timp pentru a vă odihni și a vă reîncărca bateriile. Mai jos sunt 6 motive pentru care trebuie să încetezi să faci plăcere celorlalți și să-ți concentrezi energia asupra ta.

1. Te vei pierde
Dacă încercați prea mult să vă mulțumiți pe toți cei din jur, oamenii vă vor percepe ca pe o trecere și vor fi tentați să meargă peste tot. În procesul de a plăcea tuturor, te vei pierde pe tine și pe adevărata ta esență. Deoarece cu cât încercați mai mult să fiți de acord cu ceilalți și să îi faceți fericiți, cu atât vă veți lipsi de respect pentru dumneavoastră și pentru nevoile voastre.

2. Te vei răni
Odată ce îți dai seama că indiferent de ceea ce faci, nu poți mulțumi pe toată lumea, te vei simți îngrozitor. Ai putea simți o durere imensă când îți dai seama că eforturile tale nu sunt apreciate și ai fost luat de la sine. 3. Te vei face vulnerabil Dacă încercați tot posibilul pentru a mulțumi pe toți și pentru a-i face fericiți, vă poate face mai vulnerabili și mai sensibili la critici, deoarece veți începe să depindeți prea mult de opiniile altor persoane. Nu poți mulțumi pe toată lumea și nu ar trebui să încerci.

3. Te vei face vulnerabil
Dacă încercați tot posibilul pentru a mulțumi pe toți și pentru a-i face fericiți, vă poate face mai vulnerabili și mai sensibili la critici, deoarece veți începe să depindeți prea mult de opiniile altor persoane. Nu poți mulțumi pe toată lumea și nu ar trebui să încerci.

4. Îți vei deteriora sănătatea
Când petreceți timp și energie excesivi, acordând prioritate celorlalți, puteți uita cu ușurință să aveți grijă de dvs. și de bunăstarea voastră. Când vă concentrați asupra nevoilor altora și nu pe cont propriu, veți invita stresul în viața dvs., care poate fi dăunător sănătății dvs. pe termen lung.

5. Veți crea co-dependențe
Alți oameni se vor obișnui să faci totul pentru ei și vor începe să depindă de tine. Este o presiune foarte mare de purtat pe umeri, deoarece atunci când nu te prezinți pentru ei, ei pot simți că viața lor se destramă. Ar trebui să fii foarte atent, deoarece acest lucru se întâmplă foarte subtil și poate că nici nu-ți dai seama.

6. Te vei simți nedorit și neubit
Ironia de a încerca să vă mulțumească și să ajute pe toată lumea este că atunci când aveți nevoie de ajutor nu este nimeni în jur care să vă ajute. Asta pentru că majoritatea oamenilor nu cred că ai nevoie vreodată de ajutor. Iar uitarea lor îți poate răni cu adevărat sentimentele și s-ar putea să ajungi să te simți respins, neubit și neîngrijit.