6 tactici de manipulare pe care le folosesc oamenii toxici pentru a vă reduce la tăcere

Cunoașteți niște oameni destul de toxici. Cu toții le avem în viața noastră. Narcisistul, psihopatul, sociopatul – se angajează în comportamente dăunătoare în relațiile lor, provocând în cele din urmă durere prietenilor, familiei și partenerilor lor. Acești oameni trăiesc într-o realitate denaturată în care nu au niciodată vina. Ei deviază responsabilitatea prin tactica lor diversivă și manipulativă. Cel mai rău dintre toate, te transformă într-o altă victimă a lor.

Poate că a sosit momentul să analizăm mai atent unele tactici ale acestora. Trebuie să identificăm comportamentul toxic și persoana toxică din spatele comportamentului. Când știm cu ce avem de-a face, putem să ne apărăm și să refuzăm să fim victime tăcute. Îi putem chema la manipulare și îi putem lăsa în teatrul lor dramatic de minciuni.

1. Iluminarea cu gaz
Una dintre cele mai comune tactici de manipulare și, de asemenea, una dintre cele mai periculoase. Iluminarea cu gaz, dacă nu sunteți încă familiarizați cu termenul, este un comportament esențial de „nebunie”. Se întâmplă ceva, iar apoi te fac să crezi că nu, pur și simplu repetând unul dintre aceste trei lucruri: „Ești nebun?” „Asta nu s-a întâmplat niciodată”. și „Ți-ai imaginat asta”. Ei continuă să te insulte și să te micșoreze, făcându-te să te îndoiești de tine.

2. Salată de cuvinte
Oamenii toxici folosesc pentru a-ți tăcerea salata de cuvinte Știți când puneți o întrebare cuiva și vă oferă un răspuns elaborat de a vorbi în cercuri și de a nu spune cu adevărat nimic de valoare? Aceasta este salată de cuvinte. Este o tactică de deviere pe care o folosesc oamenii pentru a evita responsabilitatea, precum și pentru a vă deruta și a vă frustra, alături de a vă face să vă simțiți vinovați pentru că chiar le-ați cerut așa ceva.

3. Generalizări
Veți găsi adesea că persoanele serios toxice nu sunt foarte inteligenți atunci când vine vorba de argumentele lor, iar utilizarea lor de declarații generale și generalizări generale demonstrează că este adevărat. Șansele sunt că persoana toxică sau oamenii din viața ta spun lucruri precum „Nu ești niciodată mulțumit” sau „Ești mereu furios”. Orice mențiune despre logică sau raționalizare îi trimite într-o altă furie.

4. Salt la concluzii
Oamenii toxici folosesc pentru a reduce la tăcere Sari la concluzii Persoanele toxice presupun de obicei că înțeleg ceea ce gândești și simți. Ei sar inveterat la concluzii susținute de propriile lor declanșatoare, în loc să facă un pas înapoi pentru a evalua lucrurile cu atenție. În consecință, acționează pe baza propriilor iluzii și erori și nu își cer scuze pentru durerea pe care o cauzează. Sunt cunoscuți pentru că îți pun cuvântul în gură și te fac să pari ca și cum ai fi nebunul. Te acuză că le consideri toxice – chiar înainte să ai ocazia să spui ceva despre comportamentele lor.

5. Mentalitate ancoră
Știți cum reporterii de știri de la televizor își încheie întotdeauna piesele cu „înapoi la tine”? Exact așa este când te certi cu un individ toxic. Menționezi modul în care îți place să fii tratat într-un anumit fel și ei răspund cu „Oh, de parcă ai fi atât de perfect?” Intelegi ce vreau sa spun? întotdeauna se întoarce la tine.

6. Schimbarea subiectului
Acest lucru se întâmplă ori de câte ori încercați să trageți la răspundere o persoană toxică pentru comportamentul său. Întorc lucrurile și schimbă subiectul până când nu se mai reflectă asupra lor. Nu fi deraiat – dacă cineva încearcă acest lucru asupra ta, vei putea exercita ceea ce îmi place să numesc tehnica „înregistrării stricate” și să continui să afirmi faptele, fără a te lăsa distrași. Folosind expresia de genul „Nu despre asta vorbesc.