A fi umil nu înseamnă să fii lispit de demnitate. A fi umil înseamnă să asculți, să înveți, să înțelegi

A fi umil este o atitudine, un comportament sau spirit de modestie, fără pretenţii, ascultător, tolerant, smerit, opus aroganţei şi mândriei. Este mai mult un semn de forţă morală.

Umilinţa este una dintre caracteristicile personale care au fost cele mai apreciate şi lăudate în istorie. Cu toate acestea, în practică oamenii umili nu predomină în societatea noastră. A opta pentru o atitudine umilă aduce avantaje societăţii, dar celor care au acest comportament nu le aduce întotdeauna beneficii materiale. Acest lucru depinde foarte mult de context.

Persoanele umile pun accentul pe eforturi şi munca, pentru a putea trăi cu demnitate, ajutându-i în acelaşi timp pe ceilalţi. Pot suporta foarte bine lipsa atenţiei din partea celor apropiaţi şi nu vorbesc negativ despre alte persoane, fără vreun motiv corect şi raţional. Una dintre calităţile lor este că dau importanţă relativă virtuţilor, abilităţilor sau talentelor pe care le au, sunt modeşti, altruişti şi toleranţi.

Atitudinea umilă este o virtute esenţială pentru a ne păstra în armonie cu noi înşine şi cu ceilalţi.

A nu face diferenţe în modul de a ne comporta cu oamenii defineşte în mare măsură atitudinea noastră umilă. Dacă avem impresia că suntem mai presus decât ceilalţi şi vrem să demonstrăm acest lucru în mod constant, atunci acţionăm pe baza unei superiorităţi iraţionale. Toţi oamenii merită să fie trataţi cu respect.

Când ştim să apreciem lucrurile bune care ni se întâmplă în viaţă, chiar dacă acele lucruri sunt produsul propriilor noastre eforturi, facem un exerciţiu de umilinţă. Mulţumirile aduc o stare de bine atât celor care le adresează, cât şi celor care le primesc, exprimă bunătatea şi dă sentimentul că nu te simţi mai presus de alţii.

În încheiere aş dori să reamintesc că umilinţa este ”smereniea minţii”, este ”lipsă de mândrie, deci supunere, fiind plină de respect profund sau cuvincios”
Deci atitudinea umilă – care este greu de atins de multe ori – presupune adesea curaj şi tărie, sinceritate şi bunătate.