“Acolo unde m-am născut eu, Dumnezeu făcea parte din familie” – Dorel Vișan

”Bunicii noştri ne-au crescut altfel. Mai în sărăcie, dar mai aproape de Dumnezeu…Da, mâncau cu mâna, dar erau mai fericiţi. Acum avem câte zece tacâmuri, dar nu ştim ce mâncăm. Românul trebuie să se adune din risipirea lui!

România seamănă cu un stup bezmetic. Am pornit pe un drum greşit şi nici măcar acum nu ne dăm seama unde ne aflăm. Nu mai avem noroc de comandanţi care să ne adune, care să ne înţeleagă şi care să ştie să ne mobilizeze. Aici este marele necaz.”

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj (interbelic). A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București. După absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

Interpret a peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variatã gamã, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Buchner. Unul din cei mai importanti actori de film din România, unul din putinii, care au ajuns la o solidã reputatie europeanã, Dorel Visan a marcat istoria filmului românesc în mod decisiv.