Acolo unde ura nu învinge, încearcă cu dragostea. Iubirea alungă răul, ține la distanță energiile negative.

Iubirea are un rol foarte important, pentru că ea protejează, îl ajută pe individ să facă față problemelor vieții și chiar să supraviețuiască în situații foarte dificile. Copiii nu ar ajunge maturi dacă nu ar fi iubiți și protejați de părinții lor.

Când se simte iubit, organismul nostru se simte mai protejat și funcționează mai lent și mai relaxat. Starea de bine, de protecție și de siguranță pecare o declanșează iubirea influențează toate aparatele și organele, dar în primul rând inima. Inima, ca și toate celelelate organe, este scoasă din starea de alertă în care ar ține-o stresurile din mediul înconjurător.

Dragostea este cel mai bun medicament pentru boli. Gesturile făcute din dragoste, de la ținutul de mână până la o îmbrățișare, ajută la creșterea producției de endorfine care îmbunătățesc sistemul imunitar.

Similar, oameni cu anumite boli care se simt iubiți răspund mai bine la tratamente și au o motivație puternică de a lupta contra bolilor.

Iubirea de Dumnezeu are  o influență deosebită asupra stării de sănătate. Dar cine îl iubește pe Dumnezeu trebuie să iubească și oamenii. Drumul spre Dumnezeu, spunea Papa Paul al II-lea, trece prin iubirea de oameni. De aceea nu trebuie atât să aștepți, cât să dăruiești iubire, pentru că iubirea este înălțătoare.