Adevăratele motive ale depresiei: frustrarea, invidia și lăcomia

Depresia apare din dorința de a fi continuu în plină ascensiune, din invidie și lăcomie. Mecanismul prin care intrăm în depresie este diferența între ceea ce aspirăm și frustrare. Depresia este asociată neputinței. În societatea de azi, noi ne poluăm zilnic, pentru că vrem mereu prea mult. Depresia apare chiar și atunci când spui că nu îți lipsește nimic, spune profesorul doctor Aurel Romilă, unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri români.

Nefericirea poate fi asociată depresiei, numai că depresia este asociată și neputinței. Zilnic facem automat totul. Avem agendă pentru fiecare act simplu, inferior neurologic. În depresie, toate aceste acte devin o problemă grea, devin foarte lente. Este foarte greu să te îmbraci, nu-ți mai arde să te îmbraci. Ți-e greu să-ți faci ceaiul. Toate se produc cu foarte mare greutate.

Care este cauza? Mecanismul prin care intrăm în depresie este diferența între ceea ce aspirăm și frustrare. Aspirăm la prea mult. Copiii se compară la școală și află că un coleg are bicicletă, altul are pian, altul merge la Paris, pe când omul obișnuit, el, săracul, nu are nimic, el se consideră din start inferior.

De ce apare depresia la adultul sănătos, bogat, în plină putere și glorie? Spunem că are de toate, este bogat, are familie bună, nu-i lipsește nimic și totuși este depresiv. Asta este doar o problemă materială, dar este și o insuficiență spirituală, lipsește credința în Dumnezeu. Deci chestiunea depresiei la adult vine din foarte multe lucruri. În primul rând, din dorința pe care o ai de a fi continuu în plină ascensiune. Și tot timpul ți se pare că ți-o iau alții înainte, și chiar ți-o iau.

Natura biologică a pus limite. Poți iubi cu măsură. Cei care fac eforturi colosale, se epuizează și apoi vin la mine că nu au plăceri. Au de toate, nu mai au plăcere. Ce pot să fac cu ei este să-i fac să înțeleagă că nu trebuie bea un ibric de cafea și șapte coniace noaptea.

Principalul factor de terapie dintotdeauna și pentru toate este somnul. Toate tulburările vin din plus sau din minus, din excese „Pentru excese, noi avem un cuvânt românesc foarte potrivit: «prea». Prea mult televizor, prea multă vorbăraie goală, prea multă jale, prea mult mesaj apocaliptic. Acest prea nu este bun.”

Adevăratele motive ale depresiei: neputința, frustrarea, invidia și lăcomia. Explicații de la psihiatrul Aurel Romilă