Astazi sunt Moșii de vară – semnificatia si obiceiurile acestei sarbatori

Mosii de vară reprezintă pomenirea generala a morților, iar acest eveniment bisericesc are loc în ajun de Rusalii, sâmbătă, 15 iunie 2019. Prazincul moșilor de vară înseamnă slujbe de pomenire pentru cei morți, dar și a da de pomană pentru sufletul celor decedați. Iată ce se împarte de Moșii de vară

Moșii de vară pică în calendarul creștin ortodox cu o zi înainte Rusaliilor, ”Pogorârea Sfantului Duh„. Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este a doua mare Sâmbătă dedicată pomenirii generale a morților, când se țin slujbe speciale la Biserică.
articolul continua dupa recomandari

Pomenirea morților înseamnă grija pentru sufletul celor trecuți în neființă. Slujbele de pomenire pentru cei adormiți poartă numele de “parastas”, termen care provine din limba greacă și care înseamnă “înfățișare înaintea cuiva”, “mijlocire”, așadar motivul pentru care se pomenesc morții prin aceste slujbe este de a mijloci la Dumnezeu (de a ne ruga, interveni) pentru cei morți.

Pomenirea morților se face și prin obiceiul oamenilor de a da împărțit, atât pentru sufletul mortului, dar și bunăstarea proprie.

În funcție de regiuni, există tradiții și obiceiuri legate de ce se împarte de ”Moși”. De obicei, în lumea satului, împărțania se face celor săraci sau străinilor, deoarece este considerat greșit ca rudele să dea de împărțit între ele.

De Moși, se împarte în vase de lut, care se pot achiziționa din diverse târguri tradiționale, organizate cu această ocazie.
Ce se împarte de Moșii de vară

Tradiția spune că de ”Moșii de vară”, se împarte mâncare caldă, „aburel”, deoarece mirosul acestora îi satură pe cei trecuți la viața veșnică. În Muntenia, spre exemplu, masa de pomană se numește ”aburel” sau ”aburi”. Bucatele se pun vase de lut noi, achizițioante special pentru această ocazie.

De moși se împart bucatele preferate ale celui comemorat, atât mâncare, cât și băutură. Îm=n plus, pe lângă bucate, se dau de pomană căni umolute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

De asemenea, la slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe. Ritualul de comemorare se continuă apoi în cimitire, unde morimnetele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Cedincioşii aprind lumânări, dau și acolo de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

Credincioșii respectă ritualurile de Moși pentru a se bucura de spor și sănătate tot restul anului. A doua zi, calendarul creștin ortodox anunță Rusaliile, două zile cu profunde semnificații creștinești, dar și tradiții și superstiții străvechi. Află tot ce trebuie să știi de Rusalii.