Atacul de panică – simptome care te ajută să îți dai seama că suferi de anxietate

Este o tulburare marcată de momente în care anxietatea atinge brusc intensități foarte mari (în aproximativ 15 minute). Acest episod se numește atac de panică. Tulburarea de panică este de asemenea caracterizată de teamă intensă și exagerată ca atacul de panică să nu reapară.

Cele mai frecvente simptome ale anxietății sunt:

  1. Simptome care sugerează probleme cardiologice: palpitații, înțepături toracice în zona inimii, ritmul cardiac crescut, dureri la nivelul toracelui, amorțeli, furnicături în membre, frică intensă că poți avea un atac de cord/leșin, tensiune arteriala.
  2. Simptome care sugerează probleme respiratorii: senzație de nod în gât; senzație de a fi fără aer sau a te sufoca; senzații de amețeală; „cap ușor” sau leșin; frică intensă că poți muri (prin lipsa de aer, atac de cord, etc.).
  3. Simptome care sugerează probleme digestive: dureri la nivelul abdomenului, cu diaree, constipație, greață, „nod în stomac”; tremor, transpirații reci sau calde, stare de încordare.
  4. Simptome  psihice: derealizare sau depersonalizare (resimțite ca senzația că te privești din exterior), că te depărtezi de corp, că exteriorul apare cam ciudat sau modificat; frică intensă că poți să pierzi controlul, frică de a nu înnebuni; neliniște, îngrijorare sau iritabilitate, senzația de a fi mereu „ca pe ace”, în alertă; oboseală cronică, tulburări de concentrare, senzație de „minte goală” sau tulburări legate de somn.