”Boala Mută”, ucigaşul tăcut al ficatului tău. Nu doare, nu ustură, nici nu știi că o ai

Numita si boala muta, ea este una dintre cele mai frecvente infectii ale ficatului. Conform statisticilor mondiale, una din 12 persoane sufera de hepatita, fara sa stie de acest lucru.

Hepatita este o inflamatie a ficatului cauzata de un virus. Adesea subestimata, hepatita este o boala care afecteaza din ce in ce mai multa populatie din intreaga lume.

Exista 5 tipuri de virusuri hepatice: A, B, C, D si E. Fiecare dintre acestea fiind capabile sa provoace efecte pe termen scurt si infectii acute. Cele mai grave fiind cele de tip B, C si D.

Din pacate, foarte multe cazuri de hepatita nu sunt depistate la timp. Si asta pentru ca afectiunea nu prezinta simptome in cazul tuturor pacientilor. Insa, cand boala afecteaza functiile ficatului, in organism se schimba compozitia sangelui si productia bilei. De aceea, analizele anuale au un rol vital in mentinerea starii de sanatate.

Hepatitele virale sunt mai mult asimptomatice. Individual, pot aparea simptome dupa 7, 10 zile. Boala dureaza intre 2 si 6 saptamani. Printre simptome se numara: indispozitie, dureri musculare, febra, greata, voma, diaree, dureri de cap.

In cazul hepatitei acute, alte simptome sunt:

pierderea profunda a apetitului
intolerabilitatea fata de fumul de tigara in randul fumatorilor
urina inchisa la culoare
ochi tulburi
disconfort abdominal.

Multi din cei care se imbolnavesc raman asimptomatici sau prezinta doar cateva semne. Verdictul il dau rezultatele testelor de sange.