Când simți că nu ești prețuit, întoarce spatele și mergi mai departe

Atunci când un loc sau o persoană îţi produc mai multă tristeţe decât fericire, pleacă. Nu stărui acolo unde nu te simţi binevenit, dorit, aşteptat. Nu te încăpăţâna să rămâi lângă oameni care nu te preţuiesc şi cărora nu le pasă de fericirea ta.
Atunci când te afli printre oameni care îţi spulberă visurile, care te împiedică să evoluezi şi să îţi atingi ţelurile, pleacă. Nu-i permite nimănui să îţi irosească şansele de a deveni cine vrei să fii cu adevărat şi de a ajunge acolo unde îţi doreşti.
Atunci când te afli lângă cineva care te face să te simţi inutil, neimportant, incapabil, neapreciat şi neiubit, pleacă. Nu-i permite nimănui să te facă să crezi că nu ești suficient de bun, că nu poți mai mult, că nu ți se cuvine tot ceea ce e mai bun. Nu lăsa pe nimeni să te descurajeze și să-ți impună limite.

Atunci când, indiferent de locul unde te afli, plângi mai des decât râzi, pleacă. Nu-i datorezi nimănui tristeţea şi nefericirea ta.
Atunci când te afli într-un loc, lângă o persoană sau într-o situaţie care îţi fură pacea sufletului, pleacă. Nu rămâne să te obişnuieşti cu ceva ce este toxic pentru sufletul tău. Mai târziu nu vei mai putea scăpa.
Atunci când omul de lângă tine nu te mai priveşte şi nu îţi mai vorbeşte cu iubire, făcându-te să te simţi mai mult o povară decât o binecuvântare, pleacă. Nu depinzi de un om anume şi, cu siguranţă, există un altul care să te iubească aşa cum meriţi.
Nu rămâne nicio clipă în plus lângă cineva pentru care nu mai însemni nimic – acordă-ţi libertatea să pleci şi, cine ştie?, poate chiar vei găsi pe cineva pentru care să însemni totul.

Fragment din cartea Insomnii (care se poate comanda aici: Cartea Insomnii)
Irina Binder – Insomnii