Când trecem la ora de vară in 2019? Când se schimbă ora

Trecerea la ora de vară este un moment foarte important al anului, mai ales că acesta aduce cu sine o mulțime de schimbări ce țin de viața cotidiană.

Când trecem la ora de vară în 2019

Ora de vară în 2019 va avea loc în ultima duminică a lunii martie, mai exact pe data de 31. Atunci ora 3:00 va deveni ora 4:00, așadar noaptea va fi mai scurtă cu o oră.

Schimbarea orei – scurt istoric

Trecerea la ora de vară se va produce în 2019 în conformitate cu reglementările temporale adoptate de conducerea țării noastre, căci această decizie (de a schimba ora în funcție de perioada anului) revine fiecărei țări în parte și nu există niciun fel de obligativitate în acest sens. Pentru a avea o perspectivă mai clară asupra schimbării orelor, fie de vară, fie de iarnă, iată care sunt cele mai importante aspecte istorice ale acestei practici:

Inventatorul – ideea trecerii la ora de vară îi aparține lui Benjamin Franklin și datează încă din secolul al XVIII-lea.

Scopul – motivul pentru care orele de pe ceasornic se schimbă în funcție de perioada anului este unul de natură economică și chiar practică. Orele au fost stabilite astfel încât lămpile cu ulei sau cu gaz să lumineze pentru o perioadă optimă.
În România – trecerea la ora de vară a fost practicată în țara noastră de către ocupanții ruși în timpul Primului Război Mondial. Ulterior au apărut numeroase oscilații în ceea ce privește trecerea la ora de vară.