“Ce fericiţi eram şi nu ştiam!”

Viaţa se tranformă sub ochi noştri din cauza pandemiei de COVID-19. Lumea întreagă se luptă cu virusul care pune stăpânire pe plămânii oamenilor, iar doctorii sunt în prima linie. Autorităţile din mai toate ţările le cer oamenilor să rămână în case o perioadă pentru a nu risca să se îmbolnăvească ori, dacă au contactat deja virusul, pentru a nu-l transmite mai departe.

Un editorial din cotidianul El Pais, al jurnalistului Inigo Dominguez, s-a viralizat pe internet. “Eram fericiţi şi nu ştiam”, spune Dominguez, care remarcă transformarea prin care trece Spania şi nu numai.
Ce scrie Inigo Dominguez
“(…) Duminică m-am dus la chioşcul de lângă mine, dar vânzatorul speriat mi-a spus că va închide. M-a trimis puţin mai departe. Plănuiesc să merg într-o zi la chioşcul de ziare care a rămas deschis, într-o excursie aproape pe furiş în aceste vremuri, şi să-l văd pe acel om care cu un curaj eroic îşi face treaba. Dacă aş putea, i-aş duce măcar o bucată de jamon. N-am cumpărat vreodată de la el, dar acum vreau să-l văd îndeaproape şi să o fac cu ochi noi. Mi se întâmplă să simt asta faţă de oameni pe care cu greu le-am observat. Nu am văzut ce aveam în faţa noastră. Nici măcar pe vecinul de pestre stradă, cu care am vorbit ieri pentru prima dată, din balcon, ca în clipurile italiene.

Am avut o conversaţie şi cu brutarul. M-am dus devreme, era doar el şi mi-a înşirat un monolog parcă din Shakespeare. Mi-a zis: “Cred că este obligaţia mea să fiu aici, ca oamenii să poată cumăra. Este o datorie”.

Îmi amintesc de o altă discuţie cu frizerul meu, înainte de a-mi imagina măcar vă vom experimenta o astfel de situaţie. Vorbeam despre cum brusc ceea ce ni se pare normal poate dispărea. El este venezuelean şi experimentase deja, mi-a povestit multe.

Mi-a spus că îşi aminteşte de viaţa de dinainte de a veni aici, de oameni, de conversaţiile cu prietenii, de trecerea timpului. “Eram fericiţi şi nu ştiam”, a spus. Mi-aş dori acum să-l sun şi să-l întreb cum este, dar nu am numărul lui de telefon şi nici nu ştiu cum îl cheamă. Şi toate astea deşi el este frizerul meu în mod obişnuit.”