Cel mai citit poet din Spania este un român

La numai 27 de ani, Mihai Gane este unul dintre cei mai bine vânduţi autori români de poezie: cele trei volume ale sale au fost bestseller-uri în Spania. Pentru publicul din ţara natală este încă necunoscut.

Nominalizat în 2017 la Premiul Naţional de Poezie din Spania, Mihai Gane a publicat două volume de poezii în limba spaniolă, vândute în peste 70.000 de exemplare.

„A trebuit să public două cărți ca să-mi dau seama că scriitura este ceea ce vreau să fac în viață. Este mediul meu pentru a atinge diferite scopuri”, a afirmat acesta.

A plecat din România pe când avea numai 9 ani, împreună cu părinții, și a început să scrie poezie la vârsta de 13 ani, odată cu învățarea limbii spaniole.

Celebru în Spania, ignorat de editurile din țară

Succesul lui este cu adevărat remarcabil. Prima sa carte a fost tipărită până acum în 17 ediţii, iar poeziile sale s-au aflat, săptămâni la rând, în topul vânzărilor de literatură.

Cu toate acestea, în 2018, atunci când România a fost invitată la un festival literar, Institutul Cultural Român nu l-a luat în seamă, deşi se bucura de o uriaşă popularitate în Spania. De asemenea, succesele sale din Spania nu au stârnit interesul editurilor româneşti în a-l traduce şi publica.