Cele 3 tipuri de mincinoși: cum să-i identifici și să le faci față înainte de a-ți distruge relațiile

De multe ori nu ne putem alege echipele, clienții și colegii și ne putem bloca cu niște oameni imorali care creează probleme de toate tipurile prin necinste. Vă puteți proteja de haosul pe care îl creează utilizând înțelegerea etică pentru a identifica și a face față mincinosului.

Există trei tipuri principale de mincinoși care necesită strategii etice diferite pentru a-și învinge înșelăciunile. Deși atât eticienii, cât și cercetătorii în psihologie studiază înșelăciunea, eu folosesc termenii laici pentru a menține lucrurile simple. Dar să fim clari despre un lucru: deși este posibil să rețineți daunele unui mincinos și să diminuați impactul răutății lor, nu puteți repara niciodată o persoană înșelătoare.

Minciosul jalnic
Minciosul jalnic vrea să fie plăcut și creează înșelăciune pentru a evita conflictele și pentru a avea colegi ca el sau ea. Aceste tipuri de mincinoși merg împreună cu gândirea de grup, rareori își oferă propriile opinii sau conducere și par să se răzgândească frecvent. Minciosul jalnic poate că și-a exagerat experiența și a preluat mai mult decât este posibil, rezultând o litanie de scuze pentru o muncă slabă. Deși minciunile lor sunt dăunătoare, acestea sunt în mod normal cel mai puțin periculos tip de mincinos și adesea cel mai ușor de conținut. Strategiile pentru a conține acest tip de mincinos includ necesitatea unor evaluări scrise sau idei înainte de o întâlnire, solicitarea verificării lucrărilor finalizate, exemple sau pur și simplu solicitarea persoanei să explice de ce a avut loc o schimbare bruscă de opinie. Acordarea pateticului mincinos permisiunea de a se abate de la normele de grup le scade adesea tendința de a prevarica. Adesea, mincinosul jalnic își va diminua exagerările și minciunile odată cu acești pași, dar trebuie să gestionați întotdeauna situația cu atenție.

Mincinosul narcisist
Mincinosul narcisist cere atenție, totuși minciunile pe care le creează neagă întotdeauna responsabilitatea și răspunderea pentru acțiunile narcisistului. Narcisistul este condus în întregime de ego, mai degrabă decât de logică, și va apăra ego-ul cu orice preț.  Căutați comportamente copilărești, deviante, în mincinosul narcisist, țap ispășitor altor angajați sau creând o rețea de neplăceri improbabile sau victimizare. Din acest motiv, a pune un mincinos narcisist la conducerea unei echipe este un dezastru care va duce la mizerie și frustrare pentru echipă. Mincinoșii narcisici sunt mai dăunători departamentului dvs. de relații publice decât mincinoșii jalnici din cauza incapacității narcisistului de a fi responsabil sau responsabil. Mincinosul narcisist este incapabil să exercite reflecție și rectitudine, deoarece el sau ea este un ego gol al percepției de sine fragile și al negării. Fiecare obiectiv ratat este vina altcuiva.

Mincinosul sociopat
Mincinoșii sociopati sunt cele mai dăunătoare tipuri de mincinoși, deoarece mint pe o bază de rutină fără conștiință și adesea fără motiv. În timp ce mincinoșii jalnici mint să se înțeleagă, iar mincinoșii narcisici prevaricează pentru a-și acoperi inacțiunea, drama sau ineptitudinea, sociopații mint pur și simplu pentru că au chef. Minciuna este ușoară pentru ei și mint fără conștiință sau remușcare. Constrângerile și normele impuse de societate împotriva minciunii nu au sens pentru sociopat. Le lipsește respectul pentru adevăr și pentru alte ființe; vă pot minți pentru că sunteți un instrument care trebuie folosit în orice exploatare au, pur și simplu pentru a-și satisface propriile nevoi.