Cele 5 răni ale sufletului care ne împiedică sa fim noi însine

Atunci când suntem răniți emoțional reacționăm fiecare în felul său. Reacția nu e întâmplătoare, ea are legătură în primul rând cu noi, cu sufletul și subconștientul nostru, și apoi cu situația și persoanele care ne-au rănit, cu sau fără intenție.

Psihologii au ajuns la concluzia că există 5 răni psihologice majore care ne afectează. Fiecare din aceste răni este ascunsă SUB O MASCĂ, pe care o prezentăm lumii, pentru a încerca să nu ne arătăm vulnerabilitatea. Acestea sunt:

1. RANA DE RESPINGERE – masca FUGARULUI.

Prima reacție a unei persoane care se simte respinsă este aceea de A FUGI. Acest tip de persoane se retrag în imaginație. Îi e greu să creadă că poate fi iubit cu adevărat, ori că poate avea un prieten sincer. Deseori atrage situații care îi produc panică.

2. RANA DE ABANDON – masca DEPENDENTULUI.

A abandona înseamnă a lăsa deoparte, a părăsi, A NU MAI VREA să te ocupi de cineva. A abadona înseamnă A PLECA de lângă cineva, spre deosebire de a respinge care înseamnă a ÎNDEPĂRTA pe cineva de lângă tine. Dependentul SUFERĂ DE LIPSA AFECTIVITĂȚII, lipsa iubirii. Cea mai mare frică a lui e FRICA DE SINGURĂTATE.

3. RANA DE UMILIRE – masca MASOCHISTULUI

Masochiștii se consideră devotați și vor să DOVEDEASCĂ CELORLALȚI CĂ SUNT SPECIALI ȘI IMPORTANȚI. Fac orice pentru a nu le fi rușine de ei înșiși.  Totuși el își ascultă cel mai puțin sufletul, și-și împlinește cel mai puțin necesitățile. El crede că e RESPONSABIL PENTRU FERICIREA CELORLALȚI, iar dacă cineva e nefericit, se simte asemenea. Cel mai important lucru pentru el este LIBERTATEA.

4. RANA DE TRĂDARE – masca DOMINATOR.

Dominatorii sunt EXIGENȚI CU SINE, și vor să-și ARATE CALITĂȚILE și de ce sunt capabili. FORȚA e ceva ce îi caracterizeaza și CURAJUL. Consideră lipsa de curaj ca o trădare, renunțările la fel, și le e greu sa accepta lașitatea celorlalți. Au așteptări mari de la ceilalți și fac tot ca să îi controleze. Le place să facă planuri, tocmai pentru a simți control în situație.

5. RANA DE NEDREPTATE – masca RIGIDULUI.

Masca e de RIGID, iar acesta CAUTĂ DREPTATEA și JUSTIȚIA CU ORICE PREȚ. Deseori SIMTE INVIDIE față de cei ce au mai mult, considerând că ar fi drept să aibă el.  Îi este DIFICIL SĂ SE LASE IUBIT și SĂ-ȘI ARATE IUBIREA. De acees este adesea considerat rece, distant. Însă de fapt el e extrem de SENSIBIL.

Soluția pentru vindecarea tuturor acestor răni este în primul rând autocunoașterea personală, prin sinceritate față de sine – ceea ce uneori e o misiune grea. Apoi ACCEPTAREA, urmată de IUBIREA NECONDIȚIONATĂ a propriei persoane.