Copiii moștenesc inteligența doar de la unul dintre părinți

Potrivit celor mai recente studii în domeniu, persoanele deștepte ar trebui să le mulțumească mamelor, pentru că, acestea sunt responsabile pentru transmiterea genelor care determină inteligența.

Cu toții știm că inteligența are o componentă ereditară, dar până acum câțiva ani credeam că aceasta se transmite în mod egal de la ambii părinți. Cu toate acestea, mai multe studii arată că cei mici vor moșteni inteligența de la mamă, pentru că genele inteligenței se află pe cromozomul X.

Primul studiu pe această temă a fost realizat în 1984 la Universitatea Cambridge și a arătat că genele transmise de la mamă contribuie cel mai mult la dezvoltarea centrului gândirii din creier.

Cel mai interesant studiu, efectuat în Glasgow, Scoția, a arătat că tinerii cu vârsta între 18 și 22 de ani au coeficientul de inteligență foarte apropiat de cel al mamelor lor, media de diferență dintre ei fiind doar de 15 puncte.

Chiar putem să vorbim despre inteligența ereditară?

Este estimat că între 40 și 60 la sută din inteligența unui om este ereditară. Asta înseamnă că procentele care au rămas depind de mediul înconjurător. De fapt, ceea ce noi numim inteligență este, de fapt, abilitatea noastră de a rezolva probleme.

Însă, partea interesantă este că, pentru a putea rezolva probleme, avem nevoie și de sistemul limbic, deoarece creierul nostru funcționează ca întreg. Așadar, chiar dacă inteligența este strâns legată de funcția gândirii, este influențată și de intuiție și emoție, care din punct de vedere genetic, provin de la tată.

În plus, nu trebuie să uităm de faptul că, deși un copil are un coeficient IQ mare, trebuie să-i stimulăm inteligența prin încercări noi, care se îmbunătățesc constant. Altfel inteligența se va dispersa.