Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate. Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar pe termen lung se va somatiza în corp sub forma unor boli diverse, afectându-ți sănătatea fizică, mintală și emoțională, cu impact devastator în calitatea vieții.

Specialiștii în programare neurolingvistică susțin că una dintre cauzele principale ale depresiei o reprezintă cuvintele. Cele pe care ni le spunem singuri, prin care ne vorbim urât nouă înșine. „ Judecata de sine, autocritica, critica, jignirea și perfecționismul sunt motivele principale ale depresiei.

„Dialogul interior este cheia în vindecarea depresiei. Fii atent la tine, la ce cuvinte îți spui, care sunt gândurile pe care le repeți cel mai mult, cu obstinație. Creierul unui om generează în jur de 70.000 de gânduri pe zi, urmărește care sunt gândurile tale obsesive!?! Scrie-le pentru a afla ce blocaje sau credințe limitative ai. Analizează cuvintele care formează aceste gânduri și blocaje care te limitează și schimbă-ți credințele prin schimbarea cuvintelor.

Oprește-te să te mai judeci, să te mai critici, înlocuiește cuvintele dure, acuzatoare, cu unele blânde, de înțelegere, de iubire, de acceptare, de compasiune. Vorbește-ți ca și cum i-ai vorbi unui copil. Imediat ce te oprești cu autocritica, vei stopa și obiceiul de a-i critica pe ceilalți și astfel poți participa la eradicarea unui mediu toxic, acuzator, critic, de negație și de judecată”

Autor terapeut Oana Berdilă