De la oamenii răi poți învăța doar să nu fii ca ei! Nu îi imita, evită-i! Nu te răzbuna, iartă-i!

Nu trebuie să păstrăm în viața noastră oamenii care ne învață să nu fim ca ei. Lecțiile pe care acești oameni vor să le învățăm sunt foarte simple:
– să nu fim ca ei;
– să nu facem ca ei;
– să nu trăim ca ei.
Ce este foarte important de știut este faptul că nu este datoria noastră să încercăm să îi schimbăm. Noi trebuie doar să mergem mai departe cu viața noastră.

Când ne îndepărtăm de oamenii care ne rănesc ne dăm seama că viața nu este atât de neagră pe cât ne fac aceștia să credem. În acest sens, ar fi foarte important să nu ne mai concentrăm prea mult pe ce fac acești oameni, ci pe lecțiile pe care le putem învăța din tot ce am experimentat, încercând astfel să creștem și să lucrăm la încrederea în noi înșine.
Viața este mult prea scurtă pentru a pune accent pe ce spun sau fac oamenii din jurul nostru. Din acest motiv, cea mai bună decizie pe care o putem face este să încercăm să îndepărtăm cât mai mult de tot ce înseamnă negativism și durere și să atragem în viața noastră doar oameni pozitivi, cu suflet bun și plin de iubire.

Răzbunarea este declanşată întotdeauna de orgoliul celui în cauză. Asta îl împinge să caute tot soiul de modalităţi pentru a-i întoarce ”adversarului” cu vârf şi îndesat tot ce a pătimit el. Este vorba de un program mental ce alimentează emoţii negative puternice, care în timp produc grave dezechilibre în organism.

Ca să depăşim o astfel de stare, este important mai întâi să devenim conştienţi de ea, precizează specialiştii. Un pas mai greu, dar nu imposibil de făcut, este iertarea. Pentru mulţi care au ales să se lase dominaţi de răzbunare ani de zile este iniţial de neconceput că ar putea să-şi ierte adversarul, chiar dacă acesta este de multe ori un membru al familiei. Înţelegerea şi acceptarea situaţiei, aşa cum este ea, sunt ultimii paşi pe care trebuie să îi parcurgem pentru a depăşi sentimentele ce ţin de răzbunare.