De multe ori în viață primim atât de puțin, cu toate că oferim atât de mult

Sunt sigură că ai auzit de multe ori fraza: „Mai bine să oferi, decât să primești”. La prima vedere, pare o frază înțeleaptă, însă pentru majoritatea dintre noi are cu totul alt sens.
Am fost învățați să fim un prieten bun, o soție, fiică, angajat, mamă, partener bun – adică să oferim cât mai mult. Chiar dacă nu avem timp pentru asta, nu avem bani și nici energie. Și nu pur și simplu să oferi, ci să dai, să dai, să dai, să dai până nu mai rămâne nimic în interiorul tău.
Atunci când oferi prea mult ești ca o bancă care oferă bani, dar nu primește nimic înapoi. Și nu trebuie să fii geniu ca să înțelegi cu ce se va încheia această aventură – faliment. Să oferim altora înseamnă să fim buni, să manifestăm grijă și iubire, sacrificându-ne sănătatea, bunăstarea și fericirea. Pentru că nu ai niciun strop de iubire pentru cel mai important om din viața ta – TU.

Oferi prea multe, apoi simți furie, negare, și mai și simți că nu ești susținută și apreciată? Identificând aceste semne, poți găsi scurgerea în zadar de energie, timp și fericire.
Cum să încetezi să mai oferi atât de mult? Atunci când simți că începi să dai tot mai mult, ia o pauză și analizează-ți puterile. Oprește-te, respiră adânc și întreabă-te: „Destul – ce înseamnă asta?” Așteaptă răspunsul și oferă doar atât cât crezi că e necesar, nu mai mult.
S-ar putea să ți se pară o sarcină neconfortabilă și imposibilă. Oamenii care s-au obișnuit să ofere prea mult ar putea să aibă nevoie de ani pentru a-și schimba șabloanele de comportament și să învețe să se iubească pe sine. Însă iubindu-te și având grijă de sine, poți să obții mult mai mult și să și îi ajuți pe cei din jur.

Asta înseamnă echilibru în viață.

Autor: Christine Arylo