Defecte care iti scurteaza viata

Personalitatile noastre nu determina doar cercul social in care ne vom invarti. Temperamentul poate avea un impact major chiar asupra sanatatii noastre.

Potrivit profesorului Stephen Boyle, din cadrul Centrului Medical al Universitatii Duke, in Carolina de Nord, aceasta idee da de mai multa vreme tarcoale cercetatorilor, dupa cum relateaza LiveScience.

Cinismul

Cinicii, care tind sa fie suspiciosi si deloc increzatori in cei din jur, catalogati adesea ca fiind ostili, sunt predispusi catre bolile de inima. Aceasta afirmatie este intarita de un studiu realizat in Vietnam, pe 300 de persoane.

Lipsa unui scop in viata

Lipsa unui tel in viata iti poate trunchia chiar sederea pe Pamant. Un studiu realizat pe 1.200 de voluntari varstnici care nu sufereau de dementa a aratat ca cei care aveau un scop in viata prezentau si un risc de mortalitate injumatatit in comparatie cu ceilalti, in urmatorii 5 ani, perioada pe care s-a intins cercetarea.

Nevrotic

Persoanele nevrotice, care isi fac griji in mod constant, fiind si anxioase, predispuse la depresie, mor mai devreme decat cele calme.

Un studiu in cadrul caruia au fost urmariti 1.800 de barbati timp de 30 de ani a certificat acest fapt. O posibila explicatie ar fi aceea ca nevroticii sunt mai predispusi la fumat.

Lipsa autocontrolului

Daca intarzii adesea la intalniri sau nu-ti poti tine biroul organizat, ai putea avea probleme cu autocontrolul, iar asta isi poate pune amprenta asupra starii tale de sanatate.

O revizuire a 20 de studii, in care au fost monitorizati 9.000 de voluntari, a aratat ca persoanele constiincioase, organizate si disciplinate, spre deosebire de impulsivi, traiesc, in medie, cu 2 pana la 4 ani mai mult.

Inhibitia

Persoanele timide, inhibate nu sunt marginalizate doar de societate, ci au de pierdut si cand vine vorba de sanatate.

Dupa cum a aratat un studiu realizat pe 180 de pacienti care erau tratati de boala arteriala periferica (ingustarea vaselor de sange din cauza depunerilor de pe peretii vaselor sangvine), persoanele timide si inhibate, predispuse la emotii de tip negativ pe care preferau sa le tina pentru ele, aveau si un risc crescut de mortalitate, in comparatie cu cele care se exteriorizau usor.

Stresul

Indiferent ce lista ai face, fa bine si nu te stresa! Un studiu a aratat ca stresul prelungit poate fi letal, el imbolnavindu-te de inima, marind riscul de raceala sau gripa si de presiune arteriala mare.

Sursa: Ziare.com

 

Loading...