Depresia varstei. Atentie, nu apare doar la batranete.

Depresia cauzata de varsta nu apare numai dupa 50 de ani. Ea este periculoasa si la varsta de mijloc, dar si in adolescenta! Acceptarea schimbarii este singura solutie anti-depresie, la orice varsta!

Procesul de imbatranire poate fi dificil in fiecare etapa a lui, din adolescenta si pana la batranete, fiind o sursa de stres si tensiune.

Depresia cauzata de varsta. Etape

Sfarsitul copilariei

Statisticile arata complet diferit. Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca unul din patru adolescenti au ganduri suicidare si 59% dintre ei cauta pe internet informatii legate de sinucidere, noteaza Healthguidance.org. In plus, de la jumatatea anilor ’80 si pana acum, depresia in randul tinerilor a crescut cu 70%, iar fetele sunt cele mai afectate.

Explicatiile sunt variate. Adolescentii incep sa se intrebe brusc daca sunt atragatori, daca sunt placuti de catre altii, daca fac parte dintr-un grup, daca sunt inteligenti si ce anume vor face cu vietile lor. Ideea ca tinerii sunt fara griji si norocosi este absurda.

Criza varstei de mijloc

La un moment dat, de obicei in jurul varstei de 40 de ani, indivizii trebuie sa accepte ideea ca nu mai sunt tineri. Putine dintre etapele vietii sunt atat de ridiculizate ca varsta mijlocie, asa ca aproape nimeni nu indrazneste sa spuna ca trece prin criza varstei mijlocii. Daca o spun prietenilor sau familiei, deseori sunt luati peste picior.

Insa criza varstei de mijloc nu inseamna doar ca incepi sa albesti, ca incep sa te doara incheieturile si ca muschii slabesc. Poti sa ai un fizic de invidiat, dar sa treci printr-o furtuna emotionala si psihologica. In esenta, criza varstei de mijloc inseamna sa te confrunti cu faptul neplacut ca tineretea s-a terminat si ca, in mare, ai cam decis ce va urma in viata ta. Daca ai o familie, copii si o locuinta, ai impresia ca nu prea mai ai mare lucru de facut in viata.

Batranetea

Cauzele depresiei la batranete sunt si ele diferite. Un avantaj ar fi ca, la batranete, nu-ti mai pasa daca te integrezi intr-un grup sau daca ceilalti te plac. Insa multi oameni gasesc drept umilitoare conditiile batranetii. Altii resimt pierderea independentei si detesta sa depinda de familiile lor. Singuratatea este o alta cauza majora a depresiei in randul batranilor, la fel ca moartea apropiatilor. Unii se simt ca o povara si sufera pentru ca nu mai au un scop in viata. Depresia este ceva obisnuit printre persoanele trecute de 65 de ani.

Acceptarea schimbarii

Depresia cauzata de varsta poate fi evitata daca reusesti sa accepti schimbarea. Indiferent de stadiul imbatranirii in care o persoana se afla, esential este sa accepti ideea ca viata inseamna o continua schimbare. Cu cat rezisti mai mult schimbarii, cu atat vei suferi mai mult. Fiecare stadiu al vietii are avantajele lui, chiar si batranetea.

A trai in prezent este solutia, desi adevarul este ca multi dintre noi traim fie gandindu-ne la trecut, fie facandu-ne griji cu privire la viitor. Varstnicii in mod special trebuie sa aiba grija la nostalgie, pentru ca, cu cat crezi mai mult ca lucrurile erau mai bune in trecut, cu atat privesti cu mai mult cinism si negativism viata din prezent.

sursa – https://relife.ro/dezvoltare-personala/depresia-cauzata-de-varsta