”Doar un suflet sănătos ține inima sănătoasă”

Inima noastră este un mecanism uluitor: într-o zi și o noapte, ea bate fără încetare, de aproape 100.000 de ori, trimițând sângele să circule prin vase și organe. Iar nouă ni se pare ab­so­lut firesc. Abia în momentul când ea iese din ritm, se poticnește ori se oprește sau când avem senzația că pompează prea slab și că începem să respirăm cu greutate, ne dăm seama că acest mușchi din cen­trul corpului nostru nu mai lucrează așa cum tre­buie.

În mod obișnuit, cauzele sunt căutate în exte­rior: alimentație cu grăsimi, băut, fumat, epuizare, moștenire genetică. Dar inima mai are o suferință prea puțin cercetată: sufletul.

Inima este strâns le­gată de sentimente. Nu degeaba se spune că „ne-am luat o piatră de pe inimă” sau că „ne-a stat inima în loc”. Iar expresia „inimă zdrobită” nu reprezintă, așa cum s-ar crede, o simplă metaforă. „Sindromul inimii zdrobite” este realmente o boală, descrisă și acceptată ca atare în anii ’90. Simptomele ei clinice sunt identice cu cele ale unui infarct. Suferințele sufletești afectează circulația sângelui și provoacă decese cu cauză necunoscută.

Inima, acest organ extrem de sensibil, funcționează ca un sistem de aver­tizare ce ne atrage atenția că în viața noastră există ceva care nu e în ordine. Avem multe lucruri de făcut, dacă dorim ca inimii noastre să-i meargă mai bine.

Sursa: ziarulnational.md