Doi fraţi geniali din Câmpulung Muscel, studenţi eminenţi la Oxford

Cei doi fraţi, studenţi la Oxford, Andreea şi Costin Oncescu, sunt din Câmpulung Muscel. Andreea este în ultimul an la Inginerie şi are deja două stagii de practică la Rolls-Royce, firmă care i-a făcut şi o ofertă de angajare, iar Costin este anul I la Informatică.

Andreea, acum în vârstă de 22 de ani, a plecat de acasă când avea 15 ani pentru a urma cursurile Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, iar rezultatele ei au fost mereu unele de top.

La Olimpiada naţională de Fizică din 2011a luat locul al doilea şi medalia de argint, iar în 2015, menţiune. Andreea a fost premiată de trei ori consecutiv la Olimpiada naţională de Astronomie şi Astrofizică: argint în 2014 şi bronz în 2013 şi 2015. În 2014 a mai obţinut un rezultat excepţional: medalie de argint la concursul pe echipe Princeton University Physics Competition.

Legat de experienţa de a fi studentă la Oxford, la aceeaşi universitate cu fratele său, Andreea spune că este o situaţie foarte interesantă, mai ales că în ultimii 6 ani l-a văzut pe Costin doar în vacanţe.

„Eu am plecat de acasă de la vârstă de 15 ani. Acum ne întâlnim aproape zilnic, mâncăm împreună, mai discutăm diverse concepte studiate de amândoi şi jucăm squash“.

La Universitatea Oxford, Andreea a obţinut mai multe premii, dar cel mai important premiu pe care l-a obţinut la celebra instituţie britanică este Amos Griffiths.

Studenta eminentă originară din Câmpulung Muscel a avut două stagii de internship la Rolls Royce. Ea spune că acestea i-au dat ocazia să afle cum este să lucrezi în industrie şi au ajutat-o să îşi formeze o imagine mai bună legat de ce face un inginer în viaţă de zi cu zi.

Absolvent al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu“ din Câmpulung Muscel, Costin Oncescu, în vârstă de 19 ani, a obţinut de două ori medalia de bronz şi o dată argintul la olimpiada internaţională de informatică.

În noiembrie, anul trecut, Costin s-a calificat din partea Universităţii Oxford împreună cu doi colegi români la finală mondială a unui concurs de programare. Concursul respectiv se numeşte ACM ICPC, şi este considerat cea mai prestigioasă competiţie de informatică, prima ediţie fiind organizată în 1977.

Legat de programul său zilnic la Oxford, Costin ne-a declarat că unul dintre aspectele sale preferate este că „nu prea ai un program constant“.

SURSĂ – adevarul.ro