Dorința de răzbunare si cum ne afectează sănătatea

Pentru a înţelege cum funcţionează răzbunarea, e necesar să înţelegem ce o caracterizează. Răzbunarea este un act prin care cel care se simte jignit sau nedreptăţit caută să se revanşeze faţă de persoana care i-a făcut aceste lucruri.
Specialiştii spun că există mai multe modalităţi prin care o persoană se răzbună. De pildă, îşi face singur dreptate, atacă persoana vizată fizic sau verbal pe motiv că a vrut să-şi spele ruşinea şi exemplele pot continua. Există chiar şi o istorie a răzbunării. De pildă, pe vremea lui Moise se aplica Legea Talionului, care se baza pe principiul ”ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.
”Dacă analizăm o persoană care se răzbună, constatăm că face asta pentru că aşa simte la acel moment, însă nu ştie dacă acel sentiment este al lui sau i-a fost transmis de alte persoane. Familia sau anturajul îi pot implanta un program de răzbunare şi el poate acţiona în baza lui fără să conştientizeze”, explică psihologul Stelian Chivu.

Mulţi dintre noi sunt hrăniţi cu un anumit tip de informaţie şi o energie care susţine starea de răzbunare. Răzbunându-ne, considerăm că ne-am făcut dreptate şi a fost bine ce am făcut. De fapt, ne facem rău singuri pentru că acel sentiment de răzbunare crează puternice dezechilibre în organism”, precizează psihologul.
”Fiecare stare pe care o avem produce o reacţie chimică în organism. De pildă, starea de răzbunare face ca organismul să secrete acid gastric în exces, ce poate duce la ulcer. Şi ficatul este afectat când ne lăsăm dominaţi de gânduri de răzbunare. Corpul unei astfel de persoane va secreta adrenalină şi cortizon mai mult decât este necesar, iar organismul va avea serios de suferit”, punctează psihologul Stelian Chivu. Cei care aleg să se răzbune pe cei care le-au făcut rău acţionează de multe ori din reflex, fără a mai trece prin filtrul gândirii ceea ce urmează să facă.