Dragobete sau Sf. Valentin? Când sărbătorim iubirea?

Cand vine vorba despre a sarbatori cel mai frumos sentiment, romanii au parte de doua zile dedicate iubirii. Doua zile in care pot face declaratii de dragoste si pot oferi cadouri persoanelor pe care le iubesc: celebrul Valentine’s Day si romanescul Dragobete.

Pentru ca notorietatea Sf. Valentin este mult mai mare, multi romani aleg sa celebreze iubirea doar in aceasta zi. Altii insa prefera Dragobetele, pentru ca le amintesc cu drag de traditiile romanesti, in timp ce altii profita de ambele ocazii pentru a-si sarbatori iubirea si a face o surpriza persoanei iubite.

Ce diferentiaza de fapt cele 2 sarbatori sunt chiar personajele care stau la baza acestor sarbatori.

Valentine’s Day, sarbatorit in intreaga lume pe data de 14 februarie isi are originea intr-o veche sarbatoare romana. Valentin, preot din Roma, a incalcat ordinul imparatului si a oficiat cateva casatorii in secret, motiv pentru care a fost arestat si condamnat la moarte. Ulterior, ziua de 14 februarie a devenit Ziua Indragostitilor sau Valentine’s Day, asa cum este cunoscuta pana in zilele noastre.

Dragobetele in schimb este sarbatorit pe data de 24 februarie, data ce se suprapune din punct de vedere al calendarului ortodox cu sarbatoarea Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. In trecut insa, Dragobetele, Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, asa cum mai este denumit se sarbatorea pe data de 1 martie, deoarece se considera ca este fiul Babei Dochia, un tanar chipes si seducator, care seduce fetele, de acolo și celebra zicală: ”Dragobetele saruta fetele!”.

Traditiile de demult legate de ziua de Dragobete si-au pierdut azi din importanta. Daca inainte, in lumea satului era o sarbatoare in care tinerii se adunau si era prilej de a-si face publica iubirea sau de a lega noi relatii, azi este doar o alta ocazie prin care indragostitii pot sa isi faca daruri si isi pot spune cuvinte de iubire.

Orice zi este potrivita pentru a face gesturi de iubire, iar zilele dedicate iubirii sunt cu atat mai speciale. Profita de ele si fa surprize ce ii vor aminti mereu de iubirea ce i-o porti.