Dragostea are o limită și se numește demnitate

Dragostea va avea întotdeauna o limită și este demnitatea. Pentru că respectul pe care îl avem fiecare pentru noi înșine are un preț foarte mare și nu va accepta niciodată reduceri pentru a satisface o iubire care nu umple, care doare și încalcă.

Pablo Neruda a spus că dragostea este scurtă și uită foarte mult. Între timp, există întotdeauna acea “lumină firefly” care se aprinde în mod natural pe nopți întunecate pentru a indica unde este limita, pentru a ne reaminti că este mai bine o uitare lungă decât un chin îndelungat în care ne-am vândut demnitatea.

Uneori, nu există altă opțiune decât să uiți ceea ce se simte să-ți amintești ce merităm. Deoarece demnitatea nu trebuie pierdută de nimeni, pentru că dragostea nu este cerșită sau implorată și, deși nu trebuie să pierdeți niciodată o iubire de mândrie, nu trebuie să vă pierdeți demnitatea pentru dragoste.

Noi credem sau nu, demnitatea este acel fir fragil și delicat pe care de multe ori îl compromităm, care poate fi rupt până când vom desface legăturile relațiilor noastre emoționale.

Există multe ocazii prin care trecem granița fără a fi nevoie să fim îndepărtați de extreme în care limitele noastre morale devin slabe, credem că pentru iubire totul merită și că orice renunțare este mică. deoarece dragostea și demnitatea sunt două curente într-un ocean convulsiv, în care chiar și cel mai experimentat marinar își poate pierde drumul.

Mândria, de exemplu, este un dușman bine-cunoscut, adesea asociat cu iubirea de sine. Cu toate acestea, merge un pas mai departe, pentru că mândria este un arhitect specializat în ridicarea zidurilor și țeserea sârmei ghimpate în relațiile noastre, în îmbrăcarea cu aroganță a fiecărui detaliu și în împărțirea victimei în fiecare cuvânt. Deși sub toate aceste acte distructive, ceea ce este mascat este, de fapt, stima de sine scăzută.

La rândul său, demnitatea este exact opusul. Faptele ascultă în permanență vocea “Eu” pentru a întări cel mai frumos dintre ființele umane, la fel ca și respectul de sine, fără a uita respectul față de ceilalți. Aici conceptul de iubire de sine își dobândește înțelesul maxim, deoarece se hrănește pe el pentru a se proteja, fără să-i rănească pe ceilalți: fără a produce efecte “colaterale”, dar validează în permanență respectul de sine.

Oamenii adesea cred că nu este nimic mai rău decât să fie abandonați de cineva pe care o iubim. Nu este așa, cel mai distructiv este să pierzi pe cineva care iubește pe cei care nu ne iubesc.

sursa – https://ro.sainte-anastasie.org/articles/bienestar/el-amor-tiene-un-lmite-y-se-llama-dignidad.html