Dumnezeu ne-a dat doua urechi si o singură gură cu un scop: să ascultăm mai mult și să vorbim mai puțin…

Un bun ascultător va fi întotdeauna în avantaj faţă de cel care preferă să vorbească mult. Ne dorim să fim ascultaţi de ceilalţi, ne place să vorbim şi să ne vedem auditoriul – fie prietenii, familia sau partenerul de afaceri – interesat sau fascinat de cuvintele pe care le rostim. Dar cât de mult ştim să îi ascultăm, la rândul nostru, pe ceilalţi?

Ascultarea este extrem de importantă, dar există momente în care simpla ascultare este extrem de dificilă. În loc să ascultăm pur și simplu, simțim nevoia să rezolvăm probleme. Nu realizăm că, doar ascultând, îi permitem celuilalt să se simtă auzit și, astfel, problema respectivă se dizolvă de la sine.

Pentru a asculta, trebuie mai întâi să tăcem, să ne stăpânim impulsul de a răspunde (care este principalul obstacol în calea ascultării). Iar a tăcea este, pentru cei mai mulți dintre noi, un lucru dificil. Cu cât celălalt ne este mai apropiat, cu atât emoțiile stârnite de ceea ce spune vor fi mai puternice. Dacă spusele celuilalt ne trezesc emoțiile, în noi vor exploda nevoi stringente de a ne exprima, de a ne explica, de a emite judecăți, de a da glas sentimentelor.

Ascultarea este un cadou frumos pe care îl poți oferi, cere sau primi. – Jacques Salome

Ascultarea ne conectează cu lumea din jur și ne ajută să îi înțelegem mai bine pe ceilalți. A fi un bun ascultător este important pentru calitatea vieții noastre sociale. Toată lumea are ceva de spus. O poveste din care putem învăța ceva. Și niciodată nu știm unde ne pot duce cuvintele celui pe care îl ascultăm, nu doar îl auzim.