Emoțiile pozitive sunt un scut protectiv în fața bolilor

Fericirea este un parcurs și, de multe ori lăsându-ne conduși de goana după multe, uităm să o vedem, s-o recunoaștem și să o apreciem. Totuși fericirea ca stare, aduce multe beneficii inclusiv pentru sănătate.

Fericirea protejează inima
Există studii potrivit cărora fericirea reduce hipertensiunea arterială și echilibrează ritmul cardiac , contribuind la diminuarea extrasistolelor. Un alt studiu, desfășurat pe o perioada de zece ani, a scos la iveală faptul că participanții fericiți au avut un risc scăzut de a dezvolta boala coronariană.

Fericirea întărește sistemul imunitar
Fericirea combate stresul. Stresul nu ne afectează doar la nivel psihologic, ci declanșează modificări biologice la nivel hormonal și al tensiunii arteriale. Cercetările arată că fericirea temperează aceste efecte și ne ajută să ne recuperam mai rapid.

Fericirea ameliorează durerea
Studiile demonstrează că emoțiile pozitive au efecte asupra stării de bine, iar nivelul ridicat de emoții pozitive atenuează simptome precum durerile musculare cronice din artrită, amețeală, senzația de arsură în piept, etc.

Fericirea combate bolile și dizabilitatea
Fericirea este asociată cu îmbunătățirea unor afecțiuni cronice severe, nu doar a durerilor acute.

Fericirea întotdeauna vine doar către cei care știu să manifeste recunoștință, să își asume propria viață și identitate. Dacă îți dorești să simți fericire într-o minte și un corp sănătos și armonios, începe prin o ecologie a propriilor gânduri, porniri și fapte. Elimină pas cu pas orice sâmbure de invidie, supărare, neiertare. Apoi adună cunoaștere și dezvoltă-te. O să vezi, anul viitor de Ziua Mondială a Fericirii, vei vedea totul cu ochii mult mai luminoși, mintea mut mai înțeleaptă și sufletul mult mai plin de… fericire!

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie