Există 8 tipuri de inteligență. Tu ce tip ai?

 Profesorul de la Harvard – Dr. Howard Gardner – a dezvoltat o teorie. Potrivit acestuia, oamenii pot avea mai mult de 8 tipuri de inteligență. Teoria doctorului Howard Gardner explică faptul că nu puteți spune dacă o persoană este sau nu inteligentă, concentrându-se pur și simplu pe un tip de inteligență. El adaugă în plus că un om are capacitatea de a deține 8 tipuri de inteligență.

1. Spațial: abilitatea de a conceptualiza și manipula matrice spațiale pe scară largă (de exemplu, un pilot de avion sau un marinar), sau mai multe forme locale de spațiu (de exemplu, un arhitect sau un jucător de șah).

2. Corp-kinestezic: Abilitatea de a folosi întregul corp sau părți ale corpului (cum ar fi mâinile sau gura), pentru a rezolva probleme sau a crea produse (de exemplu, un dansator).

3. Muzical: Sensibilitate la ritm, ton, metru, ton, melodie și timbru. Poate implica abilitatea de a cânta, de a cânta la instrumente muzicale și / sau de a compune muzică (de exemplu, un dirijor muzical).

4. Lingvistic: Sensibilitate la sensul cuvintelor, ordinea dintre cuvinte și sunet, ritmuri, inflexiuni și metru de cuvinte (de exemplu, un poet).

5. Logico-matematic: Capacitatea de a conceptualiza relațiile logice dintre acțiuni sau simboluri (de exemplu, un matematician sau un om de știință). Faimosul psiholog Jean Piaget credea că studiază gama de inteligențe, dar studiază de fapt inteligența logico-matematică.

6. Interpersonal: Capacitatea de a interacționa eficient cu ceilalți. Sensibilitate față de stările, sentimentele, temperamentele și motivațiile altora (de exemplu, un negociator).

7. Intrapersonal: Sensibilitate față de propriile sentimente, scopuri și anxietăți și capacitatea de a planifica și acționa în lumina propriilor trăsături. Inteligența intra-personală nu este specifică carierelor specifice; mai degrabă, este un obiectiv pentru fiecare individ dintr-o societate modernă complexă, în care trebuie să ia decizii consecvente pentru sine.

8. Inteligența spirituală – O persoană cu inteligență spirituală este interesată de înțelegerea vieții și a ființelor umane profunde. El / el este sensibil și acceptă oamenii care au toate tipurile de inteligență.

Dacă ar fi să sărbătorim aceste alte abilități ca componente ale inteligenței, educația nu numai că ar putea deveni mai primitoare și mai incluzivă, dar lumea ar deveni un loc mai inteligent și mai acceptabil. Între timp, încearcă să te gândești la oamenii pe care îi cunoști – și la tine însuți – în lumina celor opt tipuri de inteligență. Sunt șanse, înțelegerea va fi luminantă.