Femeile își “vând” prea ieftin sufletul…

“Uneori, îl dăruiesc și gratis. Își dăruiesc sufletul, visele, trupul unor bărbați nepotriviți, care nu au îngrijit niciodată sufletul unei femei și care au considerat că trupul e o simplă jucărie la care pot renunța oricând se plictisesc.

Naive, ele au crezut că dăruind totul vor primi totul, că sufletul le va fi ținut în palme, nu călcat în picioare și că trupul le va fi mângâiat și iubit, nu pângărit și nu considerat un obiect.

Au iubit, au sperat, au visat. Au făcut planuri. S-au vândut ieftin, crezând că altfel nu vor fi văzute, acceptate și iubite.

Probabil că în această situație nu există victime și nici vinovați, ci doar incapacitatea noastră, a tuturor, femei și bărbați, de a ne iubi cu sufletul și de a ne respecta sentimentele. Atunci când nu există reciprocitate din partea celuilalt, noi, femeile, ne agățăm de cel mai subțire fir care ne leagă doar pentru a nu ne rupe complet de acel cineva fără de care avem falsa impresie că viața nu mai poate fi la fel de frumoasă.

Acceptăm puținul care ni se oferă, ne închidem rațiunea în cel mai uitat colț al minții, iar demnitatea o pierdem pe undeva pe drum. În acel moment de cumpănă, cel mai adesea, ne pierdem chiar pe noi înșine.

Pentru că ne-am vândut. Ieftin. Și sufletul, și visele, și trupul. Iar cei care le-au primit nu au știut ce să facă cu ele. Poate că nu le-au trebuit, poate că nu și le-au dorit, poate că nu au fost pregătiți; căci ei, bărbații, nu pot respinge o femeie pe care nu o pot iubi.

În schimb, continuă să îi alimenteze prin cuvinte mieroase speranța că într-o zi vor putea. Dar uneori, acea zi nu sosește niciodată și tu, femeia care și-a vândut totul, ai rămas la răscruce de drumuri, cu sufletul zdrențe, cu un trup folosit și fără nici un vis.

Acela este momentul în care îți dai seama că valorai infinit mai mult și tot atunci pornești pe un nou drum, adunându-ți rușinată toată demnitatea pe care o mai ai, cu promisiunea că următorul bărbat din viața ta va trebui să-ți câștige sufletul, visele și trupul, pentru că tu nu mai ești dispusă să le dăruiești ieftin.”

Iustina Ţalea