Femeile sunt puternice pentru ca pot. Sau pentru că de multe ori nu au încotro.

Femeile sunt puternice pentru ca pot sau pentru ca asa trebuie? Asta e una din intrebarile al caror raspuns, indiferent care e, e bun.

In primul rand femeile sunt puternice pentru ca pot. Pentru ca asa li s-a spus de mici sau daca nu li s-a spus au avut ele grija sa invete asta. De la mama, de la bunica, de la o vecina sau poate profesoara de la scoala. Prima femeie puternica pe care eu am avut-o alaturi a fost bunica. Asa mi-o amintesc…cum nu statea niciodata locului, tot timpul isi gasea ceva de lucru si cum niciodata nu s-a plans ca este obosita sau bolnava. Pentru ea aceste cuvinte nu isi aflau sensul.

Cand mergeam in vizita stiu ca mare agitatie era. Bunicul sedea senin in scaunul lui de pe prispa dar pe bunica o apuca agitatia: Scoala, ca au venit copiii o auzeam de cum paseam in curte dar pana sa se ridice el, ea era deja cu sortul ridicat venind grabita spre noi. Ne strecura mana prin par si apoi incepea sa ne descoasa: ce faceti, va e foame? Hai sa va dau sa mancati ceva. Hai sa fac, apoi tai iute o gaina si o luati la voi daca nu aveti timp sa stati. Am si dulceata si nuci si oua si doua funii de ceapa si usturoi. Nu aveai timp sa spui nimic, pana sa ne dezmeticim eram la masa cu un lighean de gogosi in brate, pudrate si numai bune de mancat.

Traind in vremurile actuale, comparand insa cu vremurile trecute mi-am dat seama de “puternicia” asta a ei. Mi-am dat seama cat de usor si totusi cat de greu traim noi desi aparent viata ne este mai usoara.

Nu, femeile din ziua de azi nu sunt puternice asa cum erau bunicile sau chiar mamele noastre. Femeile din ziua de azi au bona, au masina de spalat, au catering, au scutece de unica folosinta, au menajere, au masina, au bani, au cariera, au independenta financiara…Au mult mai multe decat avea bunica si totusi nu sunt la fel de puternice ca ea. Sunt mai ambitioase, mai independente, mai frumoase, mai ingrijite, mai elegante, mai scolite, cat si mai hartuite, mai stresate, mai abuzate…dar nu mai puternice.

Scrisa de o femeie care si-ar fi dorit sa fie la fel de puternica cum a fost bunica ei. Si care este constienta ca aceasta comparatie ar fi o mare nedreptate pentru femeile care au invatat intr-adevar ce inseamna sa fii puternica pentru ca nu au avut incotro.

Cu drag. Si recunostinta.

 

 

 

 

Loading...