Fiti buni si iertati-l pe cel care v-a supărat dar nu fiti naivi ca să aveti din nou încredere în el.

Acceptarea, iertarea, eliberarea necesita un efort foarte mare, dar rezultatul este un sentiment magic de usurare, capacitatea de a respira adanc si de a merge mai departe.

Trebuie insa sa intelegem ca iertarea nu inseamna ca trebuie sa uitam ceea ce s-a intamplat si atat. Il ignorati, pur si simplu, pe cel ce v-a suparat si nu-i mai permiteti sa va influenteze. Si aceasta este, fara indoiala, cea mai buna alegere.

1. Luati aminte: iertarea este posibila.
Nu veti putea ierta, daca veti considera ca acest lucru este imposibil. Trebuie sa intelegeti si sa acceptati faptul ca rezolvarea problemelor si disparitia durerii se face numai prin iertare.

2. Iertati!
Nu veti putea ierta cu adevarat, daca va veti obliga sa faceti acest lucru. Trebuie sa doriti din toata inima acest lucru.

3. Faceti o lista a persoanelor care v-au jignit.
Faceti o lista a tuturor celor care v-au suparat in trecut, din copilarie pana in prezent. Cei care v-au jignit cel mai tare ar trebui sa fie in partea de sus a listei. Incepeti sa-i iertati pe cei care se afla in partea de jos a listei si continuati pana sus.

4. Debarasati-va de mânie.
Nu trebuie sa va ascundeti emotiile si furia. Trebuie sa le exteriorizati cu ajutorul cuvintelor, al gesturilor, daca este necesar, puteti chiar sa tipati.

5. Toti oamenii gresesc.
Toata lumea face greseli. Si Dumneavoastra, si persoana care v-a ranit suferiti ambii. Si nu aveti niciunul dreptate.

6. Incercati sa deveniti mai buni!
Chiar daca inima voastra este impietrita, trebuie sa incercati sa fiti mai bland si sa iertati.