Fruntea sus și mergeți mai departe

Marin Preda a spus cu mulți ani în urmă “Rostul vieții este să te bucuri cu trăiești”. Chiar dacă a trăi în ziua de azi nu este deloc simplu, aduc în discuție felul în care ne putem bucura și în plină epidemie.
Cu toții simțim că psihicul nostru este supus unei presiuni uriașe. Frica contribuie mult la întreținerea acestei presiuni. În ce fel? Frica slăbește sistemul imunitar și ne îmbolnăvește rinichii. Când nu mai putem fi ajutați de alții, măcar să ne ajutăm între noi.

Pentru a putea supraviețui, oamenii au la dispoziție așa-numitele instincte de conservare care se manifestă sub forma a trei reacții de tipul: luptă, fugi sau îngheață. Aceste mecanisme de a face față situațiilor dificile, se manifestă diferit de la om la om. Unii se panichează până intră în depresie, alții se mobilizează, alții fug, atât la propriu cât și la figurat. Stările de iritabilitate, scăderea apetitului, insomniile, scăderea capacității de concentrare sunt doar câteva dintre manifestările care pot apărea, mai ales la cei mai puțin obișnuiți cu situațiile stresante.

Faceți din timpul liber pe care îl aveți, un aliat, nu un adversar. Dacă sunteți nevoiți să munciți, mulțumiți Divinității că puteți să o faceți și că aveți unde să o faceți. Emoțiile pozitive pot lucra în favoarea noastră pentru că generează în creier diverse substanțe prin care se schimbă modul în care simțim.

Apreciați fiecare gest frumos, fiecare mesaj de încurajare pe care îl primiți precum și orice disponibilitate de a vă baza unul pe celălalt.

Întocmiți o listă cu lucruri pe care ați dori să le faceți și plănuiți de pe acum realizarea lor. Orice gând bun vă pot ajuta să dați un restart vieții pe care o trăiți.