În fiecare an pe data de 25 iunie este sărbătorită Ziua internaţională a navigatorului. La multi ani!

În fiecare an la data de 25 iunie este sărbătorită Ziua internaţională a navigatorului (“Day of the Seafarer”).
Ziua internaţională a navigatorului este marcată, în fiecare an, şi în România.

Potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale, www.imo.org, scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu, conform Agerpres.ro.

Ziua NAVIGATORULUI a fost stabilită printr-o rezoluție adoptată de Conferința diplomatică din Manila din 2010. De ziua internațională a NAVIGATORULUI, este important să sărbătorim pe bărbații și femeile care și-au luat sarcină grea de a naviga pe marile și oceanele lumii în beneficiul nostru al tuturor.

Numărul navigatorilor din lumea întreagă care lucrează pe nave comerciale astăzi este estimat la 400.000 ofițeri, 825.000 nebrevetati.

Navigatorii au o responsabilitate imensă atât în ceea ce privește asigurarea schimburilor comerciale cu navele pe care lucrează dar și pentru pasagerii de pe nave de croazieră sau RoRo cât și în față mediului. Pentru această e nevoie de persoane speciale care să ia asupra lor provocarea de a deveni marinari de profesie – în special în aceste zile când navele au capacități de transport de mii de pasageri și încărcături de sute de mii de tone, cu un pericol de a cauza pierderi enorme de vieți sau de a face catastrofe de dimendiuni inimaginabile ale mediului.

La multi ani!