La batjocură să răspunzi prin zâmbet. Batjocura lor vine din răutatea inimii, zâmbetul tău să fie lipsit de răutate

La batjocura sa raspunzi prin zambet. Batjocura lor vine din rautatea inimii; zambetul tau sa fie lipsit de rautate. Nestiintei i se potriveste batjocura, iar cunoasterii, zambetul. Prin zeflemeaua lor, ei fac sa creasca pretul rugaciunii  fiindca lui Dumnezeu cea mai draga Ii este rugaciunea sufletului curajos care-i inconjurat de sagetile rautatii, urii, ticalosiei si batjocurii.

Toate sagetile acestea sunt boante la varf si ascutite la coada, asa incat sarind inapoi din tine pricinuiesc rani insisi sagetatorilor, scrie produsemanastiresti.ro.

Tu sa spui batjocoritorilor tai – asta daca socoti ca vreun cuvant este pentru ei leac mai tare decat tacerea, sa le spui: „Ma mint cumva ochii mei, sau vad eu bine ca voi in fiecare zi va rugati de negustori si de judecatori si de politisti ba pentru una, ba pentru alta? Si atunci, de ce va bateti joc de mine cand ma rog Vesnicului nostru Ziditor? Oare nu e mai caraghios sa te rogi unui neputincios decat Celui Atotputernic? Oare nu e mai nebunesc lucru sa te inchini prafului decat Facatorului de viata si Domnului?

Este la un prooroc o spusa: greseste omul care nadajduieste in om. Cine isi pune nadejdea intr-un om mur1tor, intr-o basica vremelnica de spuma, si nu si-o pune in Dumnezeu Atottiitorul, este – e limpede – greseste…”

Insa – ia seama ! – uneori tacerea e mai folositoare si decat vorbele acestea.

Din Sfantul Nicolae Velimirovici, Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi vol. 1, Editura Sophia, Bucuresti, 2008, p. 8-9