La multi ani, România! Să fii iubită și respectată alături de toți fiii tăi!

Inima românului bate cu aceeaşi intensitate oriunde s-ar afla. Sufletul românesc nu are graniţe.  La mulţi ani, România! La mulţi ani, românilor de pretutindeni!

Ziua de 1 Decembrie 1918 încununeaza lupta românilor transilvaneni pentru Unitate Nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari, intr-un moment in care poporul roman a stiut sa valorifice conjunctura internationala favorabila creata in urma Primului Razboi Mondial si a destramarii imperiilor tarist si Austro-Ungar. Marea Unire nu a fost rezultatul participarii Romaniei la razboi si nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci un act de vointa al natiunii romane, necesitatea istorica de a trai intr-un stat national unitar.

Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sprijinita de peste 100 de mii de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania.

Astăzi uităm adesea de jerfa înaintaşilor noştri, a celor fără de care România de astăzi nu ar fi existat. Greutăţile ne-au copleşit, unii dintre noi avem rate mari la bănci, alţii încercăm să ne găsim un servici mai bine plătit, iar alţii ne luptăm cu tot felul de boli şi suferinţe. Însă, oricât de încercaţi am fi se cade să rememorăm perioadele de luptă şi jertfă din istoria noastră, căci fără acestea nu avem nicio identitate şi niciun sens. Uniţi în cuget şi-n simţiri, să facem azi o horă a unirii, o horă mare, traversând ţări şi oceane. Şi toţi cei risipiţi în străinătate, şi toţi cei încă adunaţi laolaltă, să ne îmbrăţişăm cu sufletul, căci în noi toţi bate o singură inimă: inima de român!

Un fir roşu ne leagă, indestructibil, de străbunicii căzuţi pe front, bravi români care au împletit credinţa cu patriotismul. Întăriţi sufleteşte de preoţii militari, care săvârşeau Sfintele Liturghii în condiţii vitrege, soldaţii nu se dezlipeau de rugăciune, nici atunci când pericolul morţii era iminent:

Dupa Revolutia din 1989, din anul 1990, 1 Decembrie devine Ziua nationala a Romaniei si sarbatoare publica, conform Legii nr. 10 din 31 iulie 1990.

Suntem urmaşi ai acestor români adevăraţi. Ei ne sunt reperul moral cel mai puternic, căci din jertfa lor se trage seva naţiunii noastre. Le suntem însă datori cu ceva: să ducem mai departe lupta pentru unitatea naţională, azi, când românii sunt mai dezbinaţi ca niciodată. Este felul nostru de a le spune că nu i-am uitat şi că-i iubim.

 

 

Loading...