“Lasă urme de bunătate unde te duci. Cineva va păși cândva pe urmele tale.”

“Ce-ar fi ca astăzi să fim precum soarele? Să strălucim pentru oameni cu bunătate şi cu bucurie, încălzind pe fiecare? După orice experienţă de viaţă fiecare alege ce vrea să fie. Poti fi victimă sau poti fi un om puternic, fericit şi bun. Tu nu mai eşti cel ce ai fost ieri sau cel de alaltăieri, tu eşti cel ce eşti acum.

Mâine nu vei mai fi ce ai fost astăzi. Dar nu uita, mereu alege să fii un om bun pentru că oamenii buni mereu vor străluci şi vor lumina. Cu câte raze de bunătate ai încălzit pământul? De câte ori ai luminat feţele triste cu bunătatea ta? Nu ştii acum să răspunzi, dar undeva în adâncul inimii tale vei găsi răspunsul.

Omul cu sufletul bun este întotdeauna un om îmbunătăţit sufleteşte care purifică spaţiul pe unde trece. El este ca ploaia de vară care înviorează totul şi aduce viaţă fără să ştie. El luminează şi despovărează. În jurul omului bun timpul trece altfel, lumina devine mai puternică şi poposeşte mai mult. Omul bun este “oxigenul” cu care se hrănesc toate părţile bune ale sufletului. În jurul omului bun devii tu însuţi mai bun.

Maestrul Peter Deunov oferea următoarea regulă: „Așează bunătatea ca bază a vieții tale, dreptatea ca măsură, înțelepciunea ca limită, iubirea ca încântare și adevărul ca lumină.” Dacă aprofundăm această regulă, o vom găsi extrem de instructivă.

Bunătatea este singura bază solidă pe care se poate așeza o construcție. Chiar dacă această construcție este frumoasă, inteligentă, ea se va prăbuși dacă bunătatea, această bunăvoință ce suntem în stare să o manifestăm către toate ființele, nu o susține.

Dreptatea este o calitate a măsurii. A fi drept, așa cum indică simbolul balanței, înseamnă să știi să păstrezi mereu echilibrul: să nu cântărești pe un singur taler, ci să veghezi să adaugi puțin într-o parte, să iei puțin din cealalta…

Înțelepciunea este o limită, adică o frontieră datorită căreia ne putem apăra de dușmanii exteriori și interiori care ne amenință.

Iubirea ne dă gustul lucrurilor. Chiar dacă nu posedăm bogăția, cunoașterea, gloria, viața ne va părea insipidă fără iubire!

Adevărul este lumina ce ne luminează calea: datorită lui noi înaintăm, fără să riscăm să ne rătăcim sau să cădem.”

 

 

Loading...