Lectii de iubire de 1 Decembrie: Cum să nu iubeşti fiecare brazdă de pământ din țara noastră?

Un bătrân de 96 de ani dintr-un sat hunedoarean şi un român din Serbia vin de ani buni la Alba Iulia, de Ziua Naţională, ei spunând că sunt călăuziţi de ”iubirea pentru neam şi ţară”. Bătrânul, care s-a înrolat în armată la 18 ani, spune că iubeşte ”fiecare brazdă de pământ, fiecare piatră şi pom”.

Cornel Pârv, în vârstă 96 de ani, este din satul Baru Mare, din judeţul Hunedoara şi, an de an, vine la Alba Iulia de Ziua Naţională ca ”un român care îşi iubeşte neamul şi ţara”.

Bătrânul spune că nu îşi mai aminteşte când a fost prima dată la Alba Iulia de 1 Decembrie, însă susţine că după Revoluţia din 1989 nu a lipsit în niciun an.

”Sunt român şi îmi iubesc ţara pe care am înconjurat-o de cinci ori. Cum să nu iubeşti fiecare brazdă de pământ, fiecare piatră, fiecare pom din România mea dragă? Sufletul şi viaţa mea sunt aici, în ţara asta (…). Ca popor trebuie să ne ridicăm, nu neapărat deasupra celorlalte state, dar cel puţin la nivelul statelor civilizate. Trebuie să ne iubim ţara şi să o ridicăm prin muncă şi hărnicie”, mai spune Cornel Pârv.

Veteranul povesteşte şi despre cum era sărbătorită ”pompos” Marea Unire, în perioada interbelică, dar şi cum, cu mulţi ani în urmă, la manifestări i-a întâlnit pe Carol al II-lea şi pe Regele Mihai.

”Cred că aveam 13 ani, am venit la 1 Decembrie la Alba Iulia şi o fost atunci şi Carol al II-lea, dar şi Mihai, care era mic. Era multă lume din toate colţurile ţării, mulţi tineri care umpleau străzile oraşului. Atunci se sărbătorea pompos”, îşi aminteşte Cornel Pârv.

Bătrânul rămâne clipe în şir cu ochii aţintiţi pe un steag tricolor fluturat de un tânăr, iar uneori parcă oftează cuprins de amintiri.

”Hei, ce mai fluturam şi eu tricolorul. Îl duc şi acum după mine mereu, în piept, în mână, la căciulă mereu am un tricolor şi îl port până voi închide ochii. Le-am zis să mi-l pună şi în sicriu”, spune bătrânul şi faţa i se luminează privind cum trece un grup de tineri purtând în mâini steaguri tricolore.